Spórolás a konyhában

Az otthoni takarékoskodásnak a legjobb és az egyik leghatásosabb módja a spórolás a konyhában. Hiszed vagy sem, ha odafigyelsz a konyhai dolgaidra, nagyon sok pénzt meg tudsz spórolni.

Spórolás a konyhában

Amikor télire adtam spórolási tippeket, akkor azért nem foglalkoztam külön a konyhai dolgokkal, mert erről egy külön cikket szerettem volna írni. Bár a konyhai elektromos eszközökre is igaz, amit az említett írásomban hangsúlyoztam. Ha új hűtőgépet, fagyasztót, mosogatót, stb. vásárolsz, akkor az egyik fő szempont a vásárlásnál a készülék energetikai besorolása legyen! Ez minden egyes berendezésen feltüntetésre kerül, így könnyen tudod ellenőrizni.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Szintén visszautalok egy korábban már körbejárt témára, a tippek a konyhai maradék felhasználására. A legnagyobb pazarlás ugyanis az, ha az elkészített, vagy megvásárolt ételt ki kell dobni, mert megromlott. Olvasd el a cikket a hivatkozásra kattintva és meglátod, hogy van pár ragyogó ötletem a maradék felhasználására!

De térjünk vissza arra a kérdésre, hogyan spóroljunk pénzt a konyhában! Íme:

Spórolási tippek a konyhában

Először is csak annyit főzz, illetve annyi élelmiszert vásárolj, amit két nap alatt elfogyaszt a család. Természetesen a romlandó dolgokról beszélek, nem a konzervekről!

Ékszerek

A harmadik napon sem a kitűnően elkészített rántott hús, sem a torta, sem más nem esik már jól. Ha pedig senki nem eszi meg a családból, akkor a kukában végzi a frissen még jólesően elfogyasztott étel maradéka.

Rakd el a szezonális zöldséget, gyümölcsöt télire! Ha van konyhakerted, vagy ismerősöktől annyi zöldséget, gyümölcsöt kaptál, amit nem tudsz egyszerre felhasználni, akkor rakd el télire. Tedd a fagyasztóba, vagy ahová kell!

Figyelj oda az élelmiszerek tárolására! A hűtőszekrényedhez kaptál egy olyan használati útmutatót, ami leírja, hogy mit, hogyan és mennyi ideig tárolhatsz benne. Ugyan ez vonatkozik a fagyasztószekrényre is. Ha nincs meg az útmutató, keress rá az interneten!

Van, amit nem kell a hűtőszekrényben tárolni. Például a fokhagymát szellős helyre kiakasztva is tárolhatod, ahogy azt a fokhagyma tárolásáról szóló cikkben is olvashattad.

Igyál sok csapvizet! Ha tiszta vizet iszol, és nem cukros üdítőket, vagy alkoholos italokat, akkor az egészséged megőrzése érdekében is teszel valamit. És közben még spórolsz is! Erre mondják: két legyet ütsz egy csapásra.

Ne dobd ki a száraz zsemlét, kiflit, kenyeret! Daráld le, vagy reszeld le, kitűnő morzsa lesz belőle. Akkor is, ha teljes kiőrlésű pékárú száradt rád. Ha csak megszikkadt a szemle, de már nem ennéd meg, akkor a többi konyhai maradékkal együtt készíts belőle töltött zsemlét! A linkre kattintva megnézheted a részletes receptet.

Rövidítsd le az ételek elkészítési idejét! Így energiát tudsz spórolni a konyhában. Joggal kérdezed, hogy hogyan csináld ezt? Hiszen példának okáért a recept egyértelműen megadja, mennyi ideig kell sütni a húst, főzni a levest. A trükk az, hogy ha apróbbra (vékonyabbra) vágod az alapanyagokat, akkor rövidebb idő alatt elkészülnek.

Ezt azért ne vidd túlzásba, mert a rizsszem méretű pörkölthúsnak senki sem örülne!

Tervezd meg az étrendet! Ha egyszerűen átgondolod a heti menüt, vagy csak pár napra előre gondolkozol, hidd el magától értetődő lesz a spórolás a konyhában. Mire gondolok?

Például a vasárnap ebédre készített pörkölt maradékát még hétfőn is szívesen fogyasztod, keddre viszont már új ebédet kell főzni. Tervezz keddre valamilyen főzeléket, amire feltétként kínálhatod a pörkölt maradékát! Ha nem marad pörkölt az jó, akkor is maradhat keddre a főzelék:  vehetsz hozzá virslit, süthetsz hozzá tükör tojást, stb...

A bevásárlásnál kezdődik a spórolás a konyhában

A bevásárláshoz nagy odafigyelés kell. Sokan automatikusan a kukába dobják a reklámújságokat, én azonban mindig átböngészem őket, az akciókra vadászva.

Ha tartós élelmiszer akciót találok (liszt, cukor, étolaj, stb.), akkor mindig bespájzolok annyit, amennyit megfelelően el tudok tárolni. Ahogy a nagyi mondta:

Nem kér enni az a cukor a spájzban!

A romlandó élelmiszer akciók is fontosak! Ha le van árazva a csirkecomb, akkor nem sertéskarajból lesz a rántott hús, hanem csirkecombból.

A konyhai spórolás a bevásárlásnál kezdődik. Ha veszed a fáradtságot és összeszámolod, hogy egy hétvégi bevásárlásnál mennyit tudsz spórolni az akciók és a tervezgetés révén, meg fogsz lepődni!

Ha már a spórolásról beszélünk, akkor van egy kérdésem: Tudod mikor van a takarékossági világnap? A linkre kattintva megtudhatod, emellett további tippeket kaphatsz a takarékoskodáshoz.

Fotó: pixabay

Összefoglaló:
Spórolás a konyhában – azonnal használható tippek!
Cím:
Spórolás a konyhában – azonnal használható tippek!
Összegzés:
Tudtad, hogy a konyhai spórolás a bevásárlással és a tervezgetéssel kezdődik? Ha jól tervezel és okosan vásárolsz sokat spórolhatsz a konyhában!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 14 =

Ugrás a tetejére