Spórolási tippek télire

Mindig jól jönnek a spórolási tippek, de a téli időszakban talán a legfontosabbak. Mivel jön a fűtési szezon, ezért a háztartás költségei megugranak, ideje elkezdeni takarékoskodni! Érdemes minden lehetséges eszközt megragadni ahhoz, hogy a család költségvetése egyensúlyban maradjon.

Spórolási tippek

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha tudnánk növelni a bevételeinket.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


A legtöbb háztartásban a bevételeket nem tudják egyik napról a másikra ugrásszerűen megnövelni. Marad tehát megoldásnak a spórolás, azaz a kiadások kell csökkentése.

Spórolási tippek a háztartásban

Mondunk pár olyan spórolási tippet télire, amitől a komfort érzetünk nem csökken, azaz nem kell lemondani megszokott dolgainkról, csak egy kicsit jobban oda kell figyelni ezekre a dolgokra.

Takarékoskodjunk az árammal, a fűtéssel és a vízzel!

Ékszerek

Így spóroljunk az árammal!

Spóroljunk az árammal! Nem is gondolnánk mennyi elektromos áramot fogyaszt az éjszakára a fali aljzatban hagyott tv, házimozi, vagy más elektronikus eszköz. Akit részletesebben érdekel, megnézheti a Mehi Ezreket spórolhat, ha áramtalanít című írását.

A lényeg: nem elég csak a távirányítóval kikapcsolni az elektromos készülékeket (Stand By állapot), nem elég teljesen kikapcsolni, (Off), esténként ki is kell húzni a villásdugókat a konnektorból.

Takarékoskodhatunk az árammal úgy is, ha eleve olyan készülékeket vásárolunk, melynek az energia osztályba sorolása kiváló. Mosogatógép, televízió, vagy más elektromos árammal működő kütyü értékesítésekor az eladó feltünteti a készülék energetikai osztályát: az A+++ a legjobb, azaz a legtakarékosabb készülék. Ha találunk két azonos tudású háztartási készüléket, válasszuk azt, amelyik működés közben kevesebbet fogyaszt!

A spórolási tippek esetében fel kell tennem egy kérdést: Tudod mikor van a takarékossági világnap? A linkre kattintva megtudhatod, emellett további tippeket kaphatsz a takarékoskodáshoz.

Maradjunk az elektromos áramnál, hisz az az időszak következik, amikor "hosszabbak az éjszakák", azaz a nap nagyobb része telik el sötétben, így gyakrabban kapcsoljuk fel odahaza a világítást. Manapság már minden foglalathoz találunk energiatakarékos égőt, így kezdjük el szép lassan kicserélni a háztartásban a villany zabáló égőinket korszerűekre!

Utóbbiak drágábbak ugyan,de hosszú távon jobban megéri ezekkel világítani.

Takarékos fűtés télire

Spóroljunk a fűtéssel! Központi fűtés esetén csak akkor fűtsünk teljes gázzal, ha odahaza vagyunk. Állítsuk be a termosztátot egy minimum szintre, amit akkor emeljünk meg, ha odahaza vagyunk. Az időzíthető termosztátoknál félóra alatt beállíthatjuk a napszaknak megfelelő hőmérsékletet és ezzel rengeteget spórolhatunk!

Éjszakára vegyük vissza a hőmérsékletet, dög meleg szobában nem esik jól az alvás! Ha reggelente fázósan kelünk, be tudjuk szabályozni, hogy ébredés előtt fél órával induljon meg a fűtés, így az ágyból kikelve sem kell dideregni.

És akinek nincs központi fűtése? - kérdezhetik joggal. Ott is lehet takarékoskodni!

Nagy divat a kandalló, nem csak a meleg miatt, hanem a hatalmas üvegablakok mögött lobogó tűz látványa is sokakat megérint.

A kandalló elsősorban kiegészítő fűtésre való, akkor tudjuk a legjobban kihasználni a tulajdonságait, ha egy-két helységben gyorsan akarunk meleget csinálni. Hőtárolásra azonban nem alkalmas - egy-két speciális kandallót nem számítva.

A fával fűtők mindig legalább két évvel korábban vásárolják meg a tűzifát, ennyi idő alatt remekül ki fog száradni a szabadban tárolt fa. Csak a teljesen száraz fa adja le az elvárható teljesítményt, ezért érdemes legalább két évig a szabadban, szellős helyen tárolni.

A vizes fa égésekor az energia egy része arra megy el, hogy a nedvességet a fából elpárologtassa, így jelentősen csökken a fűtőérték. Száraz fából kevesebb is elég, hogy felmelegítse a lakást.

Ha nincs elég hely a fa tárolására, meg lehet próbálni tüzelést biobrikett-tel, vagy fabrikett-tel. Ezek drágábbak mint a tűzifa, de szárazak és a fűtőértékük is magas. Alternatív megoldásként szóba jöhet a papírbrikett. Hogy ez pontosan micsoda, erről szól a Papírbrikett készítése házilag című cikk.

Végezetül a fűtési praktikák leglényegesebbike: ne az utcát fűtsük! Azaz legyen rendbe falaink és nyílászáróink hőszigetelő képessége!

Így spóroljunk télen a vízzel

Spóroljunk a vízzel! Sokan szeretnek teli kádban fürdeni, hosszú percekig élvezni, ahogy a forró víz ellazítja a testüket. A tele engedett kádhoz képest jelentős spórolás a három mozdulatos tusolás.

1. Bevizezem magam a tusolóval, majd elzárom a vizet.
2. Bekenem magam a tusfürdővel.
3. Megnyitom a vizet és lemosom magamról a tusfürdőt.

Kell-e mondani, ha csöpög a házban egy csap, akkor azt meg kell javítani?

Használjunk fogmosó poharat! Egy alapos fogmosás több percig is eltarthat, ha ezalatt valaki végig folyatja a vizet, akkor mennyi megy veszendőbe? Főképp, ha valaki napi két-háromszor mossa meg a fogát - ami egyébként teljesen természetes.

A mosogatás során is rengeteg vizet elpazarolhatunk. A mosogatógép jó megválasztásával súlyos ezreket spórolhatunk.

Aki hagyományos módon mosogat, az használjon a vízcsapra perlátort! Mi az a perlátor? Egy víztakarékos szerkezet, ami a csapra felhelyezve levegővel keveri össze a vizet. Nem nagy befektetés, az ára 1000,- Ft alatt van, de sokat megtakaríthatunk vele.

Összefoglaló

Miről is szólt ez az írás? Olyan ötletek kerültek terítékre, melyek kis odafigyeléssel egyszerűen megvalósíthatók. Takarékoskodjunk a vízzel, a fűtéssel és az árammal!

Vajon hányan csaptak a homlokukra,

...hogy ez nekem eddig miért nem jutott eszembe?!

Természetesen rengeteg módja van még a takarékoskodásnak, például lehet spórolni a konyhában is. Most azonban csak azok a spórolási tippek kerültek terítékre, melyek nem csökkentik a komfortérzetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =

Ugrás a tetejére