
A sütőtök sütése nem igényel különösebb szakértelmet, mégis sokan elrontják. Ebben a rövid összeállításban elmondom, hogy hogyan kell igazán finom sütőtököt sütni.
Először is – mint minden finom étel esetében – jól kell megválasztani az alapanyagot. Én most elsősorban ahhoz keresek megfelelő tököt, hogy a tepsire kirakosgatott tökszeleteket megsüssem és utána jóízűen elfogyasszam.
Más célból is felmerülhet a sütőtök sütése, de tegyük fel, hogy én Halloween éjszakáján akarom vele a vendégeimet megkínálni, nem süteményt, vagy mást készíteni belőle. (Mert bizony sütihez is kiváló lehet a sütőtök, lásd a sütőtökös puffancs receptjét!)
Sütőtök sütése lépésről lépésre
Mit kell tudni a feldarabolásról, a sütőtök sütési idejéről? Lássuk!

Először is válaszd ki a megfelelő alapanyagot. A töklámpásnak való, gömbölyű fajta nem lesz jó! A sütnivaló tök legyen kemény és vastag húsú, legyen mit lakmározni belőle.
Mivel héjastul sütjük, ezért fontos, hogy alaposan mossuk meg sütés előtt. Ki tudja milyen permetszerrel kezelték, míg a piacra került az a tök.
A feldarabolásnál arra figyelj, hogy minél vastagabb szeletekre vágod a sütőtököt, annál tovább tart majd megsütni. Én a kb.: 2 cm vastag szeleteket szeretem, ahogy a képen is látod.
Kapard ki a magházát és távolítsd el a héját, ha túl keménynek találod. Én héjjastúl sütöm, ami sütés után hasonló lesz mint a kenyér héja.
Nálam a sütőtök sütőben készül. Lehet serpenyőben, sőt, mikróban is elkészíteni, de nekem a tepsis recept vált be eddig.
A tepsit béleld ki sütőpapírral mielőtt 2 – 3 cm távolságra rárakosgatod a tökszeleteket. A tök leve, héjja leragadhat a tepsi aljára, de ha kibéleled, akkor nem kell erőlködni majd a mosogatásával.
Én légkeveréses sütőben készítem, ehhez adom meg meddig kell a sütőtököt sütni. A sütőt előmelegítem 220 fokra, fél órát ezen a hőfokon sütöm, majd fél órát 200 fokon, így a sütőtök sütési ideje 60 perc. Természetesen folyamatosan ellenőrizni kell – nehogy megégjen, illetve nyers maradjon – így ennél picivel hosszabb, illetve rövidebb is lehet a sütési idő.
Sütőtök ízesítése
Véleményem szerint a sütőtök nyersen, mindenféle ízesítés nélkül is nagyon finom, ha friss és jó ízű az alapanyag. Ettől függetlenül lehet ízesíteni is. Akár édesen, akár sósan.
Mézédes sütőtök készíthető, ha sütés előtt mézzel ízesíted a tetejét. Egyszerűen csurgass rá egy keveset (nem kell, hogy az egész tepsi csupa méz legyen) és hagyd, hogy a sütés ideje alatt rákaramellizálódjon.
A mézet a kész sütőtökhöz is kínálhatsz, úgy is nagyon finom, ha együtt fogyasztja őket az ember.
Sütés előtt ízesítsd sósra! Én olívaolajjal megkenem egy picit, mielőtt fűszerezem a sütőtököt.
Sóval, borssal és zöld fűszerekkel (oregáno, rozmaring, kakukkfű, stb.) lesz sós ízű a sütőtök. Próbáld ki minél több fűszerrel, sőt, még fokhagymával is ízesítheted. Utóbbit én gerezdben, nem összenyomva teszem rá, és meg is eszem, ha megsült a tökkel együtt.
Jó étvágyat a sütőtökhöz Halloween éjszakáján és máskor is!
Ha tetszett a sütőtök sütése tippem, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is.