A szalagos fánk recept elsősorban a farsangi időszakban népszerű, ami nem jelenti azt, hogy máskor nem lehet elkészíteni. Az alábbiakban a hagyományos, kelt tésztából készített fánk receptet osztom meg veled. Aztán majd eldöntöd, hogy lekvárral, vagy anélkül fogod elfogyasztani…
Mielőtt belekezdenénk a fánk sütésbe, egy fontos tanács: a szalagos fánk elég kényes a hőingadozásra, illetve szereti a meleget. Ezért ügyelj arra, hogy a helység, ahol a fánk készül lehetőleg egyenletes meleg legyen, az eszközeid (pl.: gyúródeszka) is szobahőmérsékletűek legyenek.
Van még egy trükk, ami ahhoz kell, hogy tökéletes legyen a farsangi fánk, ám ezt majd csak a recept alatt árulom el. Kezdjünk is neki:
Farsangi szalagos fánk recept
A fánk szalagja az a világos csík a közepén, ami a sötétebb alját és tetejét ketté választja. Ha sütéskor nem lesz szalag a fánk körül, akkor valamit elrontottál, ugyanis a kellően megkelt, levegős fánk úszik az olajban, így a közepe nem barnul meg.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt,
- 1,5 dkg élesztő,
- 4 tojássárgája,
- 2 dl tej,
- 5 dkg vaj,
- 4 dkg porcukor,
- 2 cl rum,
- 1 citrom héja,
- 3 dkg vaníliás cukor (1 csomag vaníliás cukor hány gramm?),
- 15 dkg baracklekvár,
- olaj a sütéshez.
Szalagos fánk elkészítése
- Szitáld át a lisztet, vegyél ki belőle kb.: 4 dekányit. A kivett lisztből kevés langyos tejjel, az elmorzsolt élesztővel és csipetnyi cukorral készíts kovászt .
- A tojássárgákat fele (2 dkg) porcukorral keverd ki, add hozzá a rumot, és a reszelt citromhéjat.
- Az átszitált lisztet öntsd egy gyúródeszkára (ne legyen hideg!), közepébe készíts mélyedést, öntsd bele a tejet, add hozzá a megkelt kovászt, a tojást, és gyúrd közép kemény tésztává.
- Fokozatosan add hozzá az olvasztott vajat, közben a tésztát fakanállal (vagy dagasztó géppel) addig dolgozd, amíg hólyagosodni kezd. Ez nagyjából 20 percet vesz igénybe.
- Lisztezett deszkára téve, ruhával letakarva langyos helyen addig keleszd a kész szalagos fánk tésztát, amíg nagyjából másfélszeresére dagad.
- Amikor megkelt a tészta, ujjnyi vastagra nyújtsd. Nem kell sodrófa, elég, ha a tenyereddel kilapogatod a tésztát. Ezután kb.: 8 cm átmérőjű fánkszúróval, vagy egy lefele fordított pohár szájával szaggasd ki a fánkokat. A tészta maradékokat gyúrd ismét össze és szaggasd ki!
- Ezután egy lisztezett deszkán, tiszta konyharuhával letakarva még legalább fél órán át hagyd kelni a tésztát.
- Nem túl forró olajban süsd meg a fánkokat. (A sütésről a továbbiakban hasznos tanácsokat olvashatsz!)
- A kész szalagos fánkokat szedd ki az olajból tiszta papírra, hagyd, hogy az olaj lecsöpögjön róla, majd amíg forró, hintsd meg vaníliás-porcukorral. Amikor kínálod, tegyél mellé egy kis baracklekvárt!
A tökéletes szalagos fánk sütése
Az egyik trükk a szalagos fánk sütésénél, hogy kétszer kell keleszteni. De ez a receptből is kiderül. Viszont a sütési folyamat során is érdemes betartani egy-két szabályt.
Először is inkább olajban süsd, mint zsírban, mert az olajból kevésbé szívja meg magát a fánk. Ne sajnáld az olajat a sütéshez, csak bő zsiradékban tudsz isteni fánkot sütni.
Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl forró, akkor kívül szinte elég a fánk, belül pedig nyers marad.
A végére egy tipp, amit csak kevesen ismernek: sütéskor úgy tedd a fánkokat a forró olajba, hogy a deszkán lévő alja kerüljön felülre a sütés kezdetekor. Tedd rá a lábasra a fedőt, majd ha megfordítottad az olajban a fánkokat (ehhez elég kb.: 2-3 perc), akkor fedő nélkül süsd tovább ugyan ennyi ideig.
Ha tetszett a recept, akkor próbáld ki és oszd meg közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!