Emiatt van székrekedésed – okok, tünetek

Amikor a rendkívül kellemetlen székrekedés okait kutatjuk, akkor meg kell különböztetnünk lelki és testi okokat. Előfordulhat, hogy a helytelen életmódunk miatt alakult ki szorulás, de az is lehet, hogy valamilyen komolyabb betegség okozza a székrekedést. Ha te is székrekedéstől szenvedsz, biztosan meg akarod tudni, hogy mi okozza.

A székrekedésnek számtalan oka lehet. Kiválthatja valamilyen lelki megrázkódtatás, jelentkezhet egy rendszeresen szedett gyógyszer mellékhatásaként, előidézheti az egészségtelen táplálkozás és a lusta életmód is. (Az egészséges táplálkozáshoz itt találsz tippeket)

Ebben az összefoglalóban megpróbálunk rávilágítani, mi okozhat egyáltalán székrekedést.

Szép sorjában kitérünk minden lehetséges problémára, de rögtön az elején szögezzük le: ha a székrekedés egy hét után sem oldódik meg, azonnal fordulj orvoshoz! Akkor is keresd fel a háziorvosodat, ha a székrekedéssel együtt magas láz, hasi fájdalom, vagy egyéb szokatlan tünet jelentkezik!

A székrekedés testi és lelki okai

Mikor beszélhetünk szorulásról? A székrekedés valójában a széklet kialakulásának és a bélrendszeren való áthaladásának a zavara.

A testi okok közül a leggyakoribb az egészségtelen táplálkozás, azaz a rostszegény étrend és emellett az, hogy kevés folyadékot fogyasztunk.

A rohanó életmódhoz tartozó gyakori széklet visszatartás is okozhat székrekedést.

A tunya életmód, a mozgáshiány is előidézhet szorulást. Vagy most jutott el hozzád a legjobb fogyókúra tipp, amit eddig olvastál, és a hirtelen életmód váltás miatt még nem állt be a széklet ürítési rendszered.

A testi tünetek közé soroljuk egyes gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező székrekedést. A gyógyszerek leírása, a gyógyszerész, illetve a háziorvos mindig felhívja a figyelmet az adott gyógyszer lehetséges mellékhatásaira, de ha szokatlanul hosszú, több napos székrekedésed van, magad is utána járhatsz annak, nem a frissen elkezdett gyógyszertől alakult-e ki szorulásod. Pl.: ezen a gyógyszerkereső oldalon.

A székrekedés lelki okai között megtalálható a féltékenység, a folyamatos stressz, a harag és a szorongás.

Van aki idegen környezetben képtelen arra, hogy elvégezze a dolgát.

Gyerekeknél váratlan, traumaként megélt élethelyzetek (pl.: kistestvér születése) is okozhatnak székrekedést.

Székrekedés tünetei

Azt gondolnánk, hogy a székrekedés tünetei egyszerűen meghatározhatók: nem jön és kész! (A hasmenés meg jön és kész! Jaj…)

Pedig nem így van! Meg kell határozni a széklet ürítés gyakoriságát és ahhoz kell mérni a széklet elmaradásának idejét.

Tévhit, hogy ha valakinek egy-két nap kimarad, akkor már székrekedésről kell beszélni. Minden ember más, így a székletürítés gyakorisága is egyén függő. Van aki naponta háromszor is elmegy a WC-re, van akinek elég, ha heti három alkalom elegendő az egészséges bélműködés fenntartásához.

Mikor menj el orvoshoz szorulás miatt?

Próbáljuk meg legelőször kitalálni, mi okozza a székrekedést, majd ha erre rájöttünk, szüntessük meg a kiváltó okokat: mozogjunk, igyunk több folyadékot, fogyasszunk rostban gazdag ételeket, stb.

Amit semmiképp ne tegyél: ne kúráld magad ismeretlen gyógyszerekkel, a gyógyhatású készítményekkel is csak óvatosan, a használati utasításuknak megfelelően bánj!

Keresd fel a háziorvost székrekedés miatt, ha

  • a házi praktikák nem vezettek eredményre,
  • 1,5 – 2 hétig vagy tovább húzódik a szorulás,
  • ha nemrég kezdtünk valamilyen új gyógyszert szedni, amely felelős lehet a székrekedésért,
  • hasi fájdalom, altájéki vérzés, fájdalmas és/vagy véres széklet jelentkezik,
  • minden egyéb olyan esetben, ami szokatlan, fájdalmas, rossz érzéssel tölt el.

Összegzés

Ha átgondolod egy napodat, akkor könnyen rájöhetsz, hogy egész nap elfelejtettél vizet inni, megint nem mozogtál semmit és csak gyors kaját ettél – ezektől is kialakulhatott a szorulás.

A székrekedés okának felismerése és annak megszüntetése egyszerűen helyre billentheti az egészségedet. Nem lehet azonban félvállról venni a székrekedést, bármilyen kétséged van is a szorulás kapcsán, azonnal fordulj a háziorvosodhoz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 4 =

Ugrás a tetejére