Szenteste

Mikor van szenteste és egyáltalán: mit ünneplünk karácsony előestéjén? Feltehetőleg tudod a választ ezekre a kérdésekre, azonban nem árt, ha a legfontosabb tudnivalókat egy helyen, összegyűjtve megtalálod.

Karácsony előestéje: szenteste

Szenteste napját szokás Ádám és Éva napjaként, vagy karácsony böjtjeként is emlegetni. De mit lehet még tudni róla? Lássuk!


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Mikor van Szenteste?

Karácsony előestéje, (más szóval: karácsony vigíliája) Szenteste. Minden évben ugyan arra a dátumra, december 24-re esik, ám a napja évente változó. Ez a nap tehát december 24-e, ami - például - 2019-ben keddre, 2020-ban csütörtökre, 2021-ben péntekre esik.

A magyar családokban hagyomány, hogy ezen a békés estén összegyűlik a család, együtt fogyasztják el a vacsorát és a felállított karácsonyfa alatt megajándékozzák egymást. Más kultúrákban ezek a meghitt családi együttlétek inkább karácsony ünnepének első napjára, december 25-re esnek.

A Szenteste idehaza tehát felértékelődött, annak ellenére, hogy nem piros betűs ünnep, azaz nem munkaszüneti nap. Kivéve, ha munkanap áthelyezésekkel a kormány annak nem nyilvánítja. Így történhetett meg, hogy 2019 hosszú hétvégéi között a karácsonyi időszakban 6 egymást követő napot tudnak együtt tölteni a családok, mivel december 24-e és december 27-e is szabadnap ebben az évben! (december 25 és 26 pedig ünnepnap)

Ékszerek

Mit ünneplünk Szenteste?

Szenteste napja a karácsonyra várakozás utolsó napja. Karácsony első napján, december 25-én ünnepeljük Jézus megszületését, karácsony vigíliája a reményteli várakozás ünnepe. Régen ilyenkor összegyűltek a családok és könnyű vacsora után meghitt együttlétben várták a karácsonyt.

December 24-én véget ér az adventi időszak, az utolsó gyertyát is meg kell gyújtani az adventi koszorún!

A szent várakozás végét az éjféli mise zárja le Szenteste. Az éjféli mise a karácsony első szentmiséje, a katolikus hitben lezárja az adventet, föloldja a karácsonyi böjtöt, bevezeti az egész ünnepkört.

Hagyományok, ajándékozás

Szenteste hagyománya az ajándékozásAz ünnepek előtt már jóval korábban elkezdődik a felkészülés a karácsonyra. Az emberek a karácsonyi készülődés során ünnepi hangulatot varázsolnak otthonukba, lázas izgalommal válogatnak az ajándéknak szánt áruk között és megpróbálják erre az időszakra a mindennapok gondjait kizárni az életükből.

Magyarországon a családokban, iskolákban, munkahelyeken karácsonyfát állítanak, feldíszítik azt, majd szenteste napján megajándékozzák egymást.

A közösségekben kialakult hagyománya van az étkezésnek. A vacsora karácsony előestéjén általában hal, vagy valami könnyű étel, mert a karácsonyi menü úgyis megterhelő lesz a gyomornak.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy sokaknak az az ünnep, hogy degeszre tömik a pocakjukat karácsonykor, amibe aztán bele is betegszenek. Pedig kis odafigyeléssel elkerülhető a karácsonyi gyomorrontás. )

Mit együnk Szenteste, mit lehet enni ezen a napon?

Ahogy említettem, népszerű vacsora ilyenkor a hal. De miért eszünk halat Szenteste? Ennek oka a régi hagyományokra vezethető vissza. A karácsony előtti időszak régen a böjt időszaka volt, ezt feloldani egy könnyű halétellel lehetett, ugyanis a hal tradicionális katolikus böjti étel. Más húst nem ettek ezen a napon eleink.

Manapság azonban a könnyű ételek már nem olyan divatosak. Ha halról beszélünk, akkor gyakori étel az ünnepi asztalon a halászlé, ritkábban, de előfordul a halkocsonya is.

Év végén gyakoriak a disznóvágások, így azoknál, akik nem ragaszkodnak mereven a halételekhez, kedveltek a disznótoros finomságok: hurka, kolbász, sült hús, vagy a körömből, füle-farkából főzött finom kocsonya.

És a sütik?

Egyszerű zserbó szelet karácsonyra

Az ünnepi menü elmaradhatatlan része a sütemény. A karácsonyi sütik legtöbbje szenteste már készen van, így a zserbó szelet, a vaníliás kifli, vagy a bejgli már kora délután az asztalra kerülhet.

Mit nem szabad Szenteste csinálni?

Körbejártam, milyen babona fűződik Szenteste napjához és nem sok mindent találtam:

A babona szerint nem szabad házi munkát végezni, vagy pénzt kölcsönözni másoknak. Előbbi hiedelemnek ellent mondó babona is létezik: Szenteste mindent ki kell takarítani, mert ha nem tesszük, az ördög beköltözik mindenhova, ahol koszos maradt a porta.

A fenyőfát csak december 24-én szabad bevinni a házba és akkor szabad csak feldíszíteni. Aki ezt korábban teszi, az kapzsiságával magára haragítja a szellemeket.

Te ismersz még Szentestéhez fűződő babonákat, hiedelmeket?

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Összefoglaló:
Szenteste: mikor van, mit ünneplünk ezen a napon?
Cím:
Szenteste: mikor van, mit ünneplünk ezen a napon?
Összegzés:
Mit ünneplünk Szenteste és mikor van? Mit együnk karácsony előestéjén és miért hal étel a karácsonyi vacsora? Nézd meg a részletes összefoglalót erről a napról!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 2 =

Ugrás a tetejére