Szenteste

Mikor van szenteste és egyáltalán: mit ünneplünk karácsony előestéjén? Feltehetőleg tudod a választ ezekre a kérdésekre, azonban nem árt, ha a legfontosabb tudnivalókat egy helyen, összegyűjtve megtalálod.

Karácsony előestéje: szenteste

Szenteste napját szokás Ádám és Éva napjaként, vagy karácsony böjtjeként is emlegetni. De mit lehet még tudni róla? Lássuk!

Mikor van Szenteste?

Karácsony előestéje, (más szóval: karácsony vigíliája) Szenteste. Minden évben ugyan arra a dátumra, december 24-re esik, ám a napja évente változó. Ez a nap tehát december 24-e, ami - például - 2019-ben keddre, 2020-ban csütörtökre, 2021-ben péntekre esik.

A magyar családokban hagyomány, hogy ezen a békés estén összegyűlik a család, együtt fogyasztják el a vacsorát és a felállított karácsonyfa alatt megajándékozzák egymást. Más kultúrákban ezek a meghitt családi együttlétek inkább karácsony ünnepének első napjára, december 25-re esnek.

A Szenteste idehaza tehát felértékelődött, annak ellenére, hogy nem piros betűs ünnep, azaz nem munkaszüneti nap. Kivéve, ha munkanap áthelyezésekkel a kormány annak nem nyilvánítja. Így történhetett meg, hogy 2019 hosszú hétvégéi között a karácsonyi időszakban 6 egymást követő napot tudnak együtt tölteni a családok, mivel december 24-e és december 27-e is szabadnap ebben az évben! (december 25 és 26 pedig ünnepnap)

Mit ünneplünk Szenteste?

Szenteste napja a karácsonyra várakozás utolsó napja. Karácsony első napján, december 25-én ünnepeljük Jézus megszületését, karácsony vigíliája a reményteli várakozás ünnepe. Régen ilyenkor összegyűltek a családok és könnyű vacsora után meghitt együttlétben várták a karácsonyt.

December 24-én véget ér az adventi időszak, az utolsó gyertyát is meg kell gyújtani az adventi koszorún!

A szent várakozás végét az éjféli mise zárja le Szenteste. Az éjféli mise a karácsony első szentmiséje, a katolikus hitben lezárja az adventet, föloldja a karácsonyi böjtöt, bevezeti az egész ünnepkört.

Hagyományok, ajándékozás

Szenteste hagyománya az ajándékozásAz ünnepek előtt már jóval korábban elkezdődik a felkészülés a karácsonyra. Az emberek a karácsonyi készülődés során ünnepi hangulatot varázsolnak otthonukba, lázas izgalommal válogatnak az ajándéknak szánt áruk között és megpróbálják erre az időszakra a mindennapok gondjait kizárni az életükből.

Magyarországon a családokban, iskolákban, munkahelyeken karácsonyfát állítanak, feldíszítik azt, majd szenteste napján megajándékozzák egymást.

A közösségekben kialakult hagyománya van az étkezésnek. A vacsora karácsony előestéjén általában hal, vagy valami könnyű étel, mert a karácsonyi menü úgyis megterhelő lesz a gyomornak.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy sokaknak az az ünnep, hogy degeszre tömik a pocakjukat karácsonykor, amibe aztán bele is betegszenek. Pedig kis odafigyeléssel elkerülhető a karácsonyi gyomorrontás. )

Mit együnk Szenteste, mit lehet enni ezen a napon?

Ahogy említettem, népszerű vacsora ilyenkor a hal. De miért eszünk halat Szenteste? Ennek oka a régi hagyományokra vezethető vissza. A karácsony előtti időszak régen a böjt időszaka volt, ezt feloldani egy könnyű halétellel lehetett, ugyanis a hal tradicionális katolikus böjti étel. Más húst nem ettek ezen a napon eleink.

Manapság azonban a könnyű ételek már nem olyan divatosak. Ha halról beszélünk, akkor gyakori étel az ünnepi asztalon a halászlé, ritkábban, de előfordul a halkocsonya is.

Év végén gyakoriak a disznóvágások, így azoknál, akik nem ragaszkodnak mereven a halételekhez, kedveltek a disznótoros finomságok: hurka, kolbász, sült hús, vagy a körömből, füle-farkából főzött finom kocsonya.

És a sütik?

Egyszerű zserbó szelet karácsonyra

Az ünnepi menü elmaradhatatlan része a sütemény. A karácsonyi sütik legtöbbje szenteste már készen van, így a zserbó szelet, a vaníliás kifli, vagy a bejgli már kora délután az asztalra kerülhet.

Mit nem szabad Szenteste csinálni?

Körbejártam, milyen babona fűződik Szenteste napjához és nem sok mindent találtam:

A babona szerint nem szabad házi munkát végezni, vagy pénzt kölcsönözni másoknak. Előbbi hiedelemnek ellent mondó babona is létezik: Szenteste mindent ki kell takarítani, mert ha nem tesszük, az ördög beköltözik mindenhova, ahol koszos maradt a porta.

A fenyőfát csak december 24-én szabad bevinni a házba és akkor szabad csak feldíszíteni. Aki ezt korábban teszi, az kapzsiságával magára haragítja a szellemeket.

Te ismersz még Szentestéhez fűződő babonákat, hiedelmeket?

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Összefoglaló:
Szenteste: mikor van, mit ünneplünk ezen a napon?
Cím:
Szenteste: mikor van, mit ünneplünk ezen a napon?
Összegzés:
Mit ünneplünk Szenteste és mikor van? Mit együnk karácsony előestéjén és miért hal étel a karácsonyi vacsora? Nézd meg a részletes összefoglalót erről a napról!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − négy =

Ugrás a tetejére