Szőnyegtisztítás házilag

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A szőnyegtisztítás házilag is könnyedén elvégezhető. Főleg, ha nincs rajta kellemetlen folt, vagy ne adj' Isten beletaposott rágógumi. Részletesen átvesszük, hogy milyen lehetőségeid vannak a szőnyeged kitisztítására. Természetesen a makacs szennyeződések ellen is vannak hatásos szőnyegtisztítás ötleteim, ezeket az írásom alján találod.

Szőnyegtisztítás házilag: a portalanítástól a folteltávolításig

A szőnyegtisztítás otthoni hatékonysága attól függ, mennyi időd van, van-e megfelelő helyed és eszközöd a takarításhoz.

Mielőtt belemennék a részletekbe, egy fontos figyelmeztetés! Bármilyen házilagos módszert alkalmazol a szőnyegtisztításhoz, egy kevésbé feltűnő helyen végezz egy próbát! Ecet, szódabikarbóna, bolti szőnyegtisztító esetén egyaránt!

A szőnyeg lesöprése

A szőnyeg lesöprése a felületi szennyeződéseket eltüntetheti ugyan, de ettől még nem lesz tiszta és jó illatú a padlótakaró. Ezt akkor csinálják a háziasszonyok, ha nincs idő más nagytakarításra.

Lesöprés után enyhén nedves ronggyal át is törölheted a szőnyeget, ezzel felfrissíted egy kicsit és a felületi port is összeszeded vele.

Porolás

Szőnyegtisztítás házilag: Porold ki a szőnyeget!
Porold ki a szőnyeget!

Ha a szőnyeget ki tudod vinni a szabadba, akkor ott szabadulj meg a belerakódott portól! Természetesen vannak olyan nagy méretű szőnyegek, melyekkel ezt nem tudod megcsinálni...

Csavard fel a szőnyeget, vidd ki az udvarra és rázd ki. Ha van szárítóköteled, hinta állványod, vagy egy olyan sima faágad, amire rá tudod teríteni a szőnyeget, akkor tedd azt és jól porold ki!

Meg fogsz lepődni, hogy a teljesen tisztának tűnő szőnyegből mennyi port ki lehet ütögetni. (Többet, mint amennyit a porszívó képes felszívni!)

Vigyázz, ha nincs megfelelően kialakított porolód, akkor nem jó akármilyen fadarab! Az éles, hegyes végű botok könnyen kárt tehetnek a szőnyegben!

Kutyaszőr eltávolítása a szőnyegről

A kutyaszőr, vagy a más házi kedvenc szőre úgy be tud ülni a szőnyegbe, hogy egy alapos porolás sem tudja onnan azt kiverni. Ilyenkor érdemes beszerezni egy speciális porszívó fejet, amit kimondottan erre a célra fejlesztettek ki. A kutyaszőr eltávolító porszívó fej a szőnyeg károsítása nélkül hatékonyan végzi a dolgát.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan lehet otthonodból eltávolítani házi kedvenced szőrét, olvasd el a Kutyaszőr eltávolítása a lakásból című írásomat!

Porszívózás

Porszívózni mindenki tud – gondolod Te. Pedig ott is vannak apró fortélyok, amik hatékonyabbá teszik a műveletet.

Az első tippem mindjárt az, hogy rendszeresen ürítsd a porzsákot! Minél inkább tele van a porzsák, annál jobban csökken a porszívó teljesítménye.

Fontos a készülékben található szűrők tisztán tartása is! Nem csak a teljesítmény miatt, hanem azért is, mert a szűrőkben összegyűlt kosz miatt kellemetlen szagot hagyhat maga után a porszívó.

A porszívózás után láthatóan megélénkül a szőnyeg színe. Képzeld el, ezt tudod fokozni! Porszívózás előtt kb.: fél órával tölts meg egy üres ablakpucoló flakont (vagy valami hasonlót) teával és spricceld a szőnyegre! Élénkebb lesz a színe porszívózás után!

A szőnyeg kellemetlen szagának a megszüntetése

Az idő múlásával és a környezettől függően áporodott, dohos szaga lehet a szőnyegnek. A legrosszabb amit ilyenkor tehetsz, ha befújod illatszerrel!

Gyomorforgató, amikor a kellemetlen, dohos szag keveredik az erős illatszer illatával.

A megoldás pofon egyszerű: szórd be szódabikarbónával a szőnyeget, dörzsöld át alaposan (szárazon!) egy kefével, majd porszívózd ki! Volt rossz szag, nincs rossz szag.

Folt eltüntetése a szőnyegről

Sokféle folt kerülhet a szőnyegre, az egyik legkellemetlenebb talán, ha bor ömlik rá. A vörösborfolt eltávolítása többféleképpen is lehetséges, ahogy erről a linkre kattintva olvashatsz. A csodaszerek: a konyhasó, citromlé, szódavíz és a tej. Hogyan csináld? Olvasd el a cikket!

Egyéb foltok ellen hatásos lehet az ecetes kezelés. Miután végeztél egy próbát és láttad, hogy az ecetes víz nem okoz károkat a szőnyegben, kezd el a folt eltávolítását. Az ecet a háztartásban biztosan megtalálható, vízzel keverve fogja eltüntetni a foltodat.

Készíts egy híg ecetes – langyos vizes elegyet, ezzel dörzsöld át a foltokat a szőnyegen. Előfordulhat, hogy élénkebb lesz a szőnyeg színe ott, ahol átdörzsölted ecetes vízzel. Ilyenkor az egész szőnyeget kezeld le az oldattal. Ha megszáradt, feltehetőleg nyoma sem lesz a foltoknak.

Kijön a rágógumi a szőnyegből?

Van két módszer amivel kijön a rágógumi a szőnyegből.

Én egy lábtörlőszerű szőnyegemet sikeresen belepréseltem a fagyasztóládába. Miután a beleragadt rágó megkeményedett, egy késsel ki tudtam kaparni a szőnyegbojtok közül.

Állítólag azoknál a szőnyegeknél, melyek nem férnek be a fagyasztóba, hatásos a jégkockás hűtés. Addig hagyd a rágógumi okozta folton a jégkockákat, amíg a rágó meg nem keményedik!

A másik módszer ami nekem bevált, a rágógumi eltávolítása sebbenzinnel (háztartási benzinnel). Vigyázz, nehogy károsodjon a szőnyeg, használat előtt érdemes próbát tartani! Amit lehet, azt távolíts el kézzel, vagy valamilyen eszközzel, a mélyen beragadt részeket pedig dörzsöld át sebbenzinnel.

Részletesen átvettük a szőnyegtisztítás házilag kivitelezhető módszereit. Ha neked is van valamilyen tuti tipped a témában, akkor szívesen olvasnánk róla!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Szőnyegtisztítás házilag: a portalanítástól a folteltávolításig
Cím:
Szőnyegtisztítás házilag: a portalanítástól a folteltávolításig
Összegzés:
Szőnyegtisztítás házilag, a legegyszerűbb módszerektől a makacs foltok eltávolításáig. Portalanítás, szín élénkítés, folteltávolítás otthon.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + tizenhárom =

Ugrás a tetejére