Szőnyegtisztítás házilag

Szőnyegtisztítás házilag: a portalanítástól a folteltávolításig

A szőnyegtisztítás házilag könnyedén elvégezhető. Főleg, ha nincs rajta kellemetlen folt, vagy ne adj' Isten beletaposott rágógumi.

Részletesen átvesszük, hogy milyen lehetőségeid vannak a koszos szőnyeged kitisztítására. Természetesen a makacs szennyeződések ellen is vannak hatásos szőnyegtisztítás ötleteim. Nem kell többé a kutyaszőr, a foltok, vagy a dohos szag miatt aggódnod!


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Olvass tovább!

Ha szőnyeget, vagy bútort keresel

A szőnyegtisztítás otthon akkor hatékony, ha megfelelő időt tudsz rá szánni, van megfelelő helyed, szőnyegtisztító szered és eszközöd a takarításhoz.

Mielőtt belemennék a részletekbe, egy fontos figyelmeztetés! Bármilyen házilagos módszert alkalmazol a szőnyegtisztításhoz, egy kevésbé feltűnő helyen végezz egy próbát! Ecet, szódabikarbóna, só, vagy bolti szőnyegtisztító esetén egyaránt!

A szőnyeg lesöprése

A szőnyeg lesöprése a felületi szennyeződéseket eltüntetheti ugyan, de ettől még nem lesz tiszta és jó illatú a padlótakaró. Ezt akkor csinálják a háziasszonyok, ha nincs idő más nagytakarításra.

Lesöprés után enyhén nedves ronggyal át is törölheted a szőnyeget, ezzel felfrissíted egy kicsit és a felületi port is összeszeded vele.

Porolás

Szőnyegtisztítás házilag: Porold ki a szőnyeget!
Porold ki a szőnyeget!

Ha a szőnyeget ki tudod vinni a szabadba, akkor ott szabadulj meg a belerakódott portól! Természetesen vannak olyan nagy méretű szőnyegek, melyekkel ezt nem tudod megcsinálni...

Csavard fel a szőnyeget, vidd ki az udvarra és rázd ki. Ha van szárítóköteled, hinta állványod, vagy egy olyan sima faágad, amire rá tudod teríteni a szőnyeget, akkor tedd azt és jól porold ki!

Meg fogsz lepődni, hogy a teljesen tisztának tűnő szőnyegből mennyi port ki lehet ütögetni. (Többet, mint amennyit a porszívó képes felszívni!)

Vigyázz, ha nincs megfelelően kialakított porolód, akkor nem jó akármilyen fadarab! Az éles, hegyes végű botok könnyen kárt tehetnek a szőnyegben!

Kutyaszőr eltávolítása a szőnyegről

Hogy került a kutyaszőr a szőnyegre? Így!
Hogy került a kutyaszőr a szőnyegre? Így! (Kép: giphy.com)

A kutyaszőr, vagy a más házi kedvenc szőre úgy be tud ülni a szőnyegbe, hogy egy alapos porolás sem tudja onnan azt kiverni. Ilyenkor érdemes beszerezni egy speciális porszívó fejet, amit kimondottan erre a célra fejlesztettek ki. A kutyaszőr eltávolító porszívó fej a szőnyeg károsítása nélkül hatékonyan végzi a dolgát.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan lehet otthonodból eltávolítani házi kedvenced szőrét, olvasd el a Kutyaszőr eltávolítása a lakásból című írásomat!

Porszívózás

Porszívózni mindenki tud – gondolod Te. Pedig ott is vannak apró fortélyok, amik hatékonyabbá teszik a műveletet.

Az első tippem mindjárt az, hogy rendszeresen ürítsd a porzsákot! Minél inkább tele van a porzsák, annál jobban csökken a porszívó teljesítménye.

Fontos a készülékben található szűrők tisztán tartása is! Nem csak a teljesítmény miatt, hanem azért is, mert a szűrőkben összegyűlt kosz miatt kellemetlen szagot hagyhat maga után a porszívó.

A porszívózás után láthatóan megélénkül a szőnyeg színe. Képzeld el, ezt tudod fokozni! Porszívózás előtt kb.: fél órával tölts meg egy üres ablakpucoló flakont (vagy valami hasonlót) teával és spricceld a szőnyegre! Élénkebb lesz a színe porszívózás után!

Szőnyegtisztítás házilag mosóporral

Remek szőnyegtisztító szer készíthető mosóporból, melynek segítségével gép nélkül kipucolható a szőnyeg. Ehhez egy hagyományos mosóporból egy csapott evőkanállal tegyél fél liter langyos vízbe, majd adj hozzá egy evőkanál ecetet. (Ha a mércén deciliter beosztás van, hisz tudod, hogy fél liter hány dl. Vagy nézd meg a linkre kattintva!)

Jól keverd össze, majd a szőnyeg sarkánál, kevésbé feltűnő helyen tegyél egy próbát, hogy nem kezdi-e meg a szőnyeg színét a házilag készített szőnyegtisztító szer. Ha nem, akkor egy puha kefét márts a szerbe, a koszos részeket körkörös mozdulatokkal kezd el bedörzsölni.

A szőnyeg kellemetlen szagának a megszüntetése szódabikarbónával

Az idő múlásával és a környezettől függően áporodott, dohos szaga lehet a szőnyegnek. A legrosszabb amit ilyenkor tehetsz, ha befújod illatszerrel!

Gyomorforgató, amikor a kellemetlen, dohos szag keveredik az erős illatszer illatával.

A megoldás pofon egyszerű: szórd be szódabikarbónával a szőnyeget, dörzsöld át alaposan (szárazon!) egy kefével, majd porszívózd ki! Volt rossz szag, nincs rossz szag.

Folt eltüntetése a szőnyegről

Sokféle folt kerülhet a szőnyegre, az egyik legkellemetlenebb talán, ha bor ömlik rá. A vörösborfolt eltávolítása többféleképpen is lehetséges, ahogy erről a linkre kattintva olvashatsz. A csodaszerek: a konyhasó, citromlé, szódavíz és a tej. Hogyan csináld? Olvasd el a cikket!

Egyéb foltok ellen hatásos lehet az ecetes kezelés. Miután végeztél egy próbát és láttad, hogy az ecetes víz nem okoz károkat a szőnyegben, kezd el a folt eltávolítását. Az ecet a háztartásban biztosan megtalálható, vízzel keverve fogja eltüntetni a foltodat.

Készíts egy híg ecetes – langyos vizes elegyet, ezzel dörzsöld át a foltokat a szőnyegen. Előfordulhat, hogy élénkebb lesz a szőnyeg színe ott, ahol átdörzsölted ecetes vízzel. Ilyenkor az egész szőnyeget kezeld le az oldattal. Ha megszáradt, feltehetőleg nyoma sem lesz a foltoknak.

Kijön a rágógumi a szőnyegből?

Van két módszer amivel kijön a rágógumi a szőnyegből.

Én egy lábtörlőszerű szőnyegemet sikeresen belepréseltem a fagyasztóládába. Miután a beleragadt rágó megkeményedett, egy késsel ki tudtam kaparni a szőnyegbojtok közül.

Állítólag azoknál a szőnyegeknél, melyek nem férnek be a fagyasztóba, hatásos a jégkockás hűtés. Addig hagyd a rágógumi okozta folton a jégkockákat, amíg a rágó meg nem keményedik!

A másik módszer ami nekem bevált, a rágógumi eltávolítása sebbenzinnel (háztartási benzinnel). Vigyázz, nehogy károsodjon a szőnyeg, használat előtt érdemes próbát tartani! Amit lehet, azt távolíts el kézzel, vagy valamilyen eszközzel, a mélyen beragadt részeket pedig dörzsöld át sebbenzinnel.

Részletesen átvettük a szőnyegtisztítás házilag kivitelezhető módszereit. Ha neked is van valamilyen tuti tipped a témában, akkor szívesen olvasnánk róla!

Egy kicsit más téma, de hadd hívjam fel a figyelmedet egy egyszerű módszerre, amivel könnyedén megtisztíthatod az elszíneződött telefontokot. Ha a linkre kattintasz, akkor egy részletes útmutatót találsz. És egy videót, mert nem csak mondom, mutatom is a módszert!

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Összefoglaló:
Szőnyegtisztítás házilag: a portalanítástól a folteltávolításig
Cím:
Szőnyegtisztítás házilag: a portalanítástól a folteltávolításig
Összegzés:
Szőnyegtisztítás házilag, a legegyszerűbb módszerek a makacs foltok eltávolítására. Portalanítás, szín élénkítés, szagtalanítás, folteltávolítás otthon.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 3 =

Ugrás a tetejére