Tiszta konyha, ritka vendégség

Régi magyar közmondás, a Fehér (tiszta) konyha, ritka vendégség. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ahol mindig minden renden van a konyhában, nincs piszkos edény, használaton kívül van a gáztűzhely és a sütő, ott nem fogadnak vendégeket, nem kell használni a konyhát.

A konyha azonban az emberek java részének az egyik legfontosabb helyisége. Sütünk, főzünk, és gyakran eszünk is a konyhában. Hogy ezt a lehető legegészségesebben tegyük, elengedhetetlen, hogy a konyha akkor is tiszta legyen, ha minden nap használatban van.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tippet ahhoz, hogy az asztalra tálalt fogások finomak, gusztusosak és egészségesek legyenek. Ezek a szabályok nem csak az edényekre, eszközökre és a helységre vonatkoznak, majd meglátod:

A tiszta konyha 5 szabálya

1. A kézmosás fontosságáról talán nem is kell külön szólni, ám mi mégis fontosnak érezzük megemlíteni. Mielőtt a nyers ételhez hozzányúlsz, meleg vízzel, szappannal alaposan moss kezet, majd töröld szárazra. Az alapos kézmosás azt jelenti, hogy mindenhova (ujjak közé és köröm alá is) eljuttatod a szappant, majd bő, meleg vízzel leöblíted. Ha beteg vagy, ne nyúlj másnak szánt ételhez! Ha megsérült a kezed – ami a konyhában azért gyakran előfordul – a sérüléseket (sebet, vágást) azonnal kötözd be.

2. Használhatsz fa, műanyag, vagy akár üvegből készült vágódeszkát, ügyelj a munkafelületedre, a vágódeszka tisztaságára! Ha van rá lehetőséged, külön-külön deszkát használj a nyers és a főtt ételekhez, vagy ha ez nem lehetséges, használat után alaposan tisztítsd le.

Ékszerek
Tiszta konyha, tiszta vágódeszka
Legyen külön vágódeszka a nyers- és külön a kész ételekhez

3. Tartsd be a mosogatás szabályait! Az ételmaradékot, durva szennyeződést távolítsd el, majd ha kézzel mosogatsz, akkor mosd át egy szivaccsal alaposan az edényt, ezzel zsírtalanítod és fertőtleníted is egyben. Ezután tiszta vízzel öblítsd le! Mosogatáshoz használj gumikesztyűt. Így jobban elviselheted a mosogatóvíz magasabb hőmérsékletét (a forró víz jobban fertőtlenít), és kíméljed a kezeidet a mosószertől. A lefolyót mindig tartsd tisztán, használj lefolyószűrőt. Ha megfelelően mosogatsz, akkor a mosogató lefolyó eldugulásra is kisebb az esély. Ha mégis megvan a baj, akkor Így szüntesd meg a makacs dugulást házilag!

4. A tiszta konyhához hozzá tartozik a rendszeres fertőtlenítés. Fertőtlenítsd a konyhai csempét és a munkaasztalt. A mosogató fertőtlenítésére azért is figyeljünk oda, mert itt köthet ki a legtöbb szennyeződés. Célszerű időről időre fertőtlenítő szert önteni a lefolyóba, hiszen ez a fertőtlenítés mellett a kisebb zsíros szennyeződésekkel is elbánik. A piszkos konyharuha, mosogatószivacs a baktériumos fertőzések  melegágya, ezért a konyharuhát magas hőmérsékletű programmal mossuk, a mosogató szivacsot vagy kefét pedig gyakran cseréljük.

5. Legyen szemetes a konyhában, de ne legyen szem előtt! A szemetes rontja a tiszta konyha képét. Tedd a mosogató alá a szekrénybe, vagy bárhová, csak ne legyen szabadon. A belsejét béleld ki műanyag zacskóval, hogy a folyékony szennyeződés ne tapadhasson a szemetes falára. Ha a szemetet zacskóstól kidobod, higiénikusan tudod üríteni a szemetest.

A lényeg összegezve

A tiszta konyha nem csak ott elvárás, ahol nem is használják a konyhát. Összeszedtük azt az öt legfontosabb szabályt, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az asztalra tálalt fogások finomak, gusztusosak és egészségesek legyenek. Külön felhívtuk a figyelmet a kézmosás fontosságára, a vágódeszka tisztaságára, a mosogatás szabályaira, a rendszeres fertőtlenítés fontosságára és a szemetes helyes használatára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − 3 =

Ugrás a tetejére