Tojás méretek, azaz mekkora a tojás?

Amikor tojást vásárolsz és az árakat hasonlítgatod össze, akkor vedd azt is figyelembe, hogy a tojás méretek a tojástálcákban különbözőek lehetnek. Ahogy azt ruhavásárláskor megszoktad, itt is S jelöli a legkisebb méretű tojást. A legnagyobb viszont XL jelölést kapott, ami azt jelenti, hogy alapvetően négyféle tojás méretet különböztetünk meg.

Magán a tojáson nem találsz a méretére vonatkozó információt, azt a kereskedők a csomagoláson tűnteik fel. A tojáshéjon piros tintával egy betűkből és számokból álló karaktersorozattal a tojás származását jelölik. Amit érdemes ebből megjegyezni, hogy a kódszám második és harmadik karaktere az ország kódja. Magyar tojás esetén értelem szerűen HU.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Tojás méretek: S-től az XL-ig

A méretet nem a friss tojás nagysága (térfogata, hossza), hanem a súlya határozza meg. Hogy mikor friss a tojás, arról a linkre kattintva olvashatsz bővebben!

Tojás méretek listája

  • S – kicsi: 53 grammnál kisebb súlyú tojás
  • M – közepes: 53 és 63 gramm közötti tojás
  • L – nagy: 63 és 73 gramm közötti
  • XL – nagyon nagy: legalább 73 gramm

Az „S” jelölés az angol small szóból származik, azt jelenti, hogy kicsi. Az „M” a medium, azaz közepes, az „L” a large, azaz nagy szót takarja. Az „XL” az extra large angol fordítása, extra nagyot, nagyon nagyot jelent.

Néha feltűnik „XXL” jelölésű tojás is a kereskedelemben, ez az extra nagy tojás 83 gramm, vagy annál nehezebb.

Ékszerek

Miért fontos, hogy mekkora a tojás? Ha kicsi, leütök belőle kettőt!

Mert elronthatod vele az ételedet! Az igazi az lenne, hogy amikor a receptes oldalak (mindmegette.hu, Nosalty.hu, kedvenc-receptek.hu, stb.) közlik a receptet, melyben tojás van, akkor azt is közzétennék, hogy milyen méretű tojásból hány darab kell az adott recepthez.

Magam úgy gondolkodom, hogy M-es, vagy L-es tojást vásárolok és azt használom a főzéshez. (Az M nálam az etalon, azt tartom átlagos méretűnek). Amikor a házias rakott krumpli hozzávalóit válogatom, akkor is ezekkel a méretekkel számolok. Azonban a magyar háziasszonyok jelentős része S-es tojást vásárol, mivel az olcsóbb. Aztán csodálkozik, hogy nem olyan az étel íze és/vagy formája, mint ahogy azt a recept alapján elképzeltek.

Nem a méret a lényeg!

A tojás héjával kapcsolatban elárulok egy érdekességet: a tojás mérete és a tojás héjának súlya között nincs egyenes arányosság. Tehát nem igaz az, hogy minél kisebb a tojás, annál „kevesebb” a héja. Meglepő, de tény: a tyúk tojás héjának súlya - méretétől függetlenül - nagyjából állandó!

Összefoglaló:
Tojás méretek, azaz mekkora a tojás?
Cím:
Tojás méretek, azaz mekkora a tojás?
Összegzés:
Ebben az írásban elmondom hogyan különböztetünk meg különböző nagyságú tojásokat, miért nem a méret a lényeg és egy meglepő tényre is fény derül.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 10 =

Ugrás a tetejére