Tojás méretek, azaz mekkora a tojás?

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Amikor tojást vásárolsz és az árakat hasonlítgatod össze, akkor vedd azt is figyelembe, hogy a tojás méretek a tojástálcákban különbözőek lehetnek. Ahogy azt ruhavásárláskor megszoktad, itt is S jelöli a legkisebb méretű tojást. A legnagyobb viszont XL jelölést kapott, ami azt jelenti, hogy alapvetően négyféle tojás méretet különböztetünk meg.

Magán a tojáson nem találsz a méretére vonatkozó információt, azt a kereskedők a csomagoláson tűnteik fel. A tojáshéjon piros tintával egy betűkből és számokból álló karaktersorozattal a tojás származását jelölik. Amit érdemes ebből megjegyezni, hogy a kódszám második és harmadik karaktere az ország kódja. Magyar tojás esetén értelem szerűen HU.

Tojás méretek: S-től az XL-ig

A méretet nem a friss tojás nagysága (térfogata, hossza), hanem a súlya határozza meg. Hogy mikor friss a tojás, arról a linkre kattintva olvashatsz bővebben!

Tojás méretek listája

  • S – kicsi: 53 grammnál kisebb súlyú tojás
  • M – közepes: 53 és 63 gramm közötti tojás
  • L – nagy: 63 és 73 gramm közötti
  • XL – nagyon nagy: legalább 73 gramm

Az „S” jelölés az angol small szóból származik, azt jelenti, hogy kicsi. Az „M” a medium, azaz közepes, az „L” a large, azaz nagy szót takarja. Az „XL” az extra large angol fordítása, extra nagyot, nagyon nagyot jelent.

Néha feltűnik „XXL” jelölésű tojás is a kereskedelemben, ez az extra nagy tojás 83 gramm, vagy annál nehezebb.

Miért fontos, hogy mekkora a tojás? Ha kicsi, leütök belőle kettőt!

Mert elronthatod vele az ételedet! Az igazi az lenne, hogy amikor a receptes oldalak (mindmegette.hu, Nosalty.hu, kedvenc-receptek.hu, stb.) közlik a receptet, melyben tojás van, akkor azt is közzétennék, hogy milyen méretű tojásból hány darab kell az adott recepthez.

Magam úgy gondolkodom, hogy M-es, vagy L-es tojást vásárolok és azt használom a főzéshez. (Az M nálam az etalon, azt tartom átlagos méretűnek). Azonban a magyar háziasszonyok jelentős része S-es tojást vásárol, mivel az olcsóbb. Aztán csodálkozik, hogy nem olyan az étel íze és/vagy formája, mint ahogy azt a recept alapján elképzeltek.

Nem a méret a lényeg!

A tojás héjával kapcsolatban elárulok egy érdekességet: a tojás mérete és a tojás héjának súlya között nincs egyenes arányosság. Tehát nem igaz az, hogy minél kisebb a tojás, annál „kevesebb” a héja. Meglepő, de tény: a tyúk tojás héjának súlya - méretétől függetlenül - nagyjából állandó!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Tojás méretek, azaz mekkora a tojás?
Cím:
Tojás méretek, azaz mekkora a tojás?
Összegzés:
Ebben az írásban elmondom hogyan különböztetünk meg különböző nagyságú tojásokat, miért nem a méret a lényeg és egy meglepő tényre is fény derül.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − kilenc =

Ugrás a tetejére