Ezek a tojásrántotta variációk kirántanak a szürke reggelik hangulatából. Tudod, hogy az unalmas reggeli étkezés az egész napodra kihatással van?
Szereted a tojásrántottát, de az az igazság, hogy reggelente jól esne valamiféle változatosság?
Már az agyadra megy az unalomig ismételt mozdulatsor: serceg a zsír, felvered, sózod a friss tojást, megsütöd és kész. Az íze nem rossz - ha az lenne, nem ennéd – de jó volna "megbolondítani" valamivel.
Ha pár egyszerű trükkel feldobnád a reggeli tojásrántottádat, akkor ez az összeállítás neked szól!
Amit ígérhetek: lágyabb, ízletesebb rántottát tudsz majd készíteni, mint eddig valaha. Azonban van egy rossz hírem, ami talán már neked is eszedbe jutott:
Ha nem változtatsz a reggeli tojásrántotta recepteden, akkor meg fogod unni!
A legtöbben érzik ezt és átesnek a ló túlsó oldalára. Nekilátnak az étel túlbonyolításának. Órákat töltenek egy-egy ötletük megvalósításával.
Pedig felesleges reggelire például egy bonyolultabb gombás tojást készíteni, amikor pár egyszerű ötlettel, és csak pár másodperccel tovább tartó elkészítéssel feldobható a tojásrántotta.
A sok időt igénylő recepteket nem tudod elkészíteni reggel! A próbálkozásnak kapkodás, késés a munkából és hasonló kellemetlenségek lehetnek a következményei.
Az is előfordulhat, hogy reggeli nélkül, vagy félig kész étellel a gyomrodba kezded meg a napot...
Én három módját ismerem és próbáltam ki a tojásrántotta variációknak. A papám mutatta mind a hármat, neki a reggeli az szinte minden nap rántottából és friss, fehér kenyérből állt. Ha azt szerette volna, hogy korán reggel menjek ki vele a kertbe és segítsek a kerti munkákban, akkor hajnali hatkor így keltegetett:
- Jó reggelt! Milyen tojást ennél? - Én mormogtam erre valami olyat, hogy még alszom, mindegy nekem.
Majd pár perc múlva – én még természetesen az ágyban voltam – újra jött:
- Gyere, kész a tojás! Gyere, mert kihűl! Hidegen nem jó!
És reggel hatkor ettük a tojásrántottát fehér kenyérrel...
És nem untam meg (bár a korai időpontot azért elhagytam volna)!
Ennek elsősorban az az oka, hogy a papa a tojásrántottát mindig „megbolondította” valahogy.
Egyszerű tojásrántotta variációk, melyeket nyugodt szívvel ajánlok
Itt az ideje, hogy rátérjek a lényegre.
- Az első ötletem a tej! Amikor felvered a tojásokat, akkor adj hozzá egy kevés tejet és úgy keverd simára! Ettől sokkal könnyebb lesz a rántotta. A színe világosabb lesz, mint tej nélkül. Ha ez zavar, vagy csak úgy, a kész rántottát hintsd meg pirospaprikával!
- Az ízét és a színét is megváltoztatja a rántottának, ha a felvert tojásokhoz, tojásonként egy-két csipet apróra vágott petrezselyemzöldet adsz. Ha friss a zöldség, akkor a kész rántottát is meghintheted vele!
- A harmadik variáció a sajtos rántotta. Reszelt sajtot adj a felvert tojásokhoz és úgy süsd meg. Ha nincs időd reszelni, akkor az is jó, ha apró kockákra feldarabolod a sajtot és úgy adod a tojásokhoz.
Remélem sikerül használható ötletekkel szolgálnom! Javaslom próbáld ki őket és ha te is ismersz hasonló, egyszerű rántotta tunningot, oszd meg velem!
Fotók: saját archivum