Tökéletes főtt tojás készítése

A tojásfőzést nem lehet elrontani! - mondják a mindent tudók. Dehogy nem! Volt már neked is olyan esetet, amikor megrepedt a héja, kifolyt a fehérje főzés közben, vagy csak úgy tudtad megpucolni a főtt tojást, hogy a leszedett héjjal szinte az összes fehérje rész is veszendőbe ment?

Tökéletes főtt tojás készítése: főzés, pucolás

Hogy ezt elkerüld, összegyűjtöttük neked a tökéletes főtt tojás készítésének titkait. Ahogy a főtt krumpli kisokosban is olvashattad, az egyszerűnek tűnő dolgokhoz is tudtunk hasznos ötleteket adni.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Mielőtt nekilátsz a tojásőzésnek, először győződj meg arról, hogy nem romlott-e meg a tojás. Ezt egyszerűen megteheted, ha elolvastad a Mikor jó a tojás? Friss tojás teszt című írásomat!

Ha tökéletes főtt tojás főzéséről beszélünk, akkor először tisztázni kell, hogy kemény tojást akarunk-e főzni vagy lágy tojást, esetleg egy különleges főtt tojást akarunk-e készíteni. Kezdjük akkor a kemény tojással kapcsolatos tudnivalókkal!

Kemény tojás főzése

A kemény tojás főzését a legkönnyebb elrontani, mivel mindenki azt gondolja, hogy csak beleteszi a főzővízbe a tojásokat, negyed óra múlva kiveszi és azzal el is van intézve. Tévedés!

Ékszerek

Először is meg kell vizsgálni, nincs-e megrepedve a tojás, mert akkor főzés közben gusztustalanul ki fog folyni a tojásfehérje a főzővízbe. Ezt úgy tudod elkerülni, hogy a repedést bekened ecettel, vagy citromlével. Ezzel a módszerrel egyben fog maradni a tojás.

Jól megvizsgáltad a hűtőszekrényből kivett tojást, nem volt rajta semmilyen repedés és mégis megrepedt főzés közben? A hűtőszekrényből kivett tojást nem szabad egyszerre a lobogva forró vízbe tenni, mert a hőmérséklet különbségtől megreped a héja! Célszerű hideg vízben kezdeni a tojásfőzést.

A főtt tojás héjának megrepedését úgy is megelőzheted, ha a főzővízbe konyhasót teszel.

Azt tudod, hogy meddig kell főzni a kemény tojást? A kemény tojás főzési ideje általában a forrástól számított 10 perc. Ennél sokkal hosszabb ideig ne főzd, mert a fehérje és a sárgája közti rész be fog zöldülni! Ugyan ez nem befolyásolja az ízét, és egyes ételeknél (pl.: Házias rakott krumpli) kevésbé számít, de nem valami guszta látvány.

Tökéletes lágy tojás készítése

Lágy tojásról akkor beszélünk, ha a fehérje része kemény, viszont a belsejében a sárgája még folyós, vagy sűrű, krémszerű, esetleg masszaszerű, de semmi esetre sem kemény.

Amit a kemény tojás héjának főzés közbeni repedéséről és annak megelőzéséről a kemény tojásnál olvastál, az természetesen ide is igaz! Mi akkor a lényeges különbség a kemény tojás és a lágy tojás főzése között?

A főzési idő! A lágy tojás főzési ideje rövidebb: attól függően, hogy milyen állagú sárgáját szeretnél, forrástól számított 3 és 5 perc között kell főznöd. A három perces tojás lágyabb sárgájú, az öt perces krémesebb.

Egyszerűbb a dolgod, ha tojásfőző gépet használsz. Beállítod milyen állagút szeretnél és a gép jelzi, ha elérte a kívánt minőséget.

Így készíthetsz egy egyszerű praktikával különleges főtt tojást

Mitől különleges a főtt tojás? Például attól, hogy a fehérje és a sárgája részt főzés előtt (!!!) összekevered és így a keményre főzött tojás egyszínű, világos sárga lesz.

A tojásfehérje és a tojás sárgája úgy keverhető össze a tojáshéjon belül, hogy beteszed egy használaton kívüli térdzokniba, vagy harisnyába a nyers tojást, a tojás két végétől kb.: 2 cm-re összekötöd a harisnyát, majd megfogod a harisnya két végét, lazán kinyújtott karral magad elé veszed és elkezded magad felé, majd visszafelé pörgetni.

Ha ügyesen pörgettél, főzés és pucolás után egy egyenletesen sárga színű, különleges főtt tojást kapsz.

Így könnyítheted meg a főtt tojás pucolását

A főtt tojás pucolásban csak egy buktató van: a tojáshéj és a tojásfehérje összeragad főzés után és sehogy sem akar szétválni. Ha így pucolod a tojást, akkor rücskös, felülete lesz, esetleg a sárgája is előbukkan néhol pucolás után. Arról nem is beszélve, hogy a héjhoz tapadt fehérjét eldobhatod.

Ezt elkerülendő tegyél sót a vízbe – ami ugye a repedés megelőzéséhez is jól jön.

A főtt tojást könnyebben megpucolod úgy, hogy a forró vízből kivéve megtöröd és hideg vízzel lehűtöd. A tojáspucolást érdemes a tetején vagy az alján kezdeni. Ha ez kész, utána sokkal könnyebb leszedni a maradék héjat.

Kemény tojás gyors pucolásának trükkje az, hogy a főtt tojást beleteszed egy pohárba, hideg vizet engedsz rá, majd a pohár száját a tenyereddel eltakarva összerázod úgy, hogy a tojáshéj megrepedezzen. Ezek után már könnyedén, szinte egyben lejön a tojás héja.

A lágy tojást ne pucold meg teljesen! A tetejéről szedj le annyi héjat, hogy a kávéskanál beleférjen, ezután tálald héjastól, tojástartó pohárkában.

Összegzés

Amit az írás elején ígértünk, azt betartottuk. A főtt tojás készítése kapcsán szinte minden hasznos információt összeszedtünk. A cikkben megtalálod mennyi a lágy tojás és a kemény tojás főzési ideje, mikor nem reped meg a héja és hogyan tudod könnyen megpucolni.

A különleges tojás készítésének technikáját is megismerhetted. Ha szerinted valamit még tudni érdemes a főtt tojásról, írd meg nekünk!

Összefoglaló:
Tökéletes főtt tojás készítése - főzés, pucolás
Cím:
Tökéletes főtt tojás készítése - főzés, pucolás
Összegzés:
A tökéletes főtt tojásról szinte minden információt összeszedtünk. A cikkben megtalálod mennyi a lágy tojás és a kemény tojás főzési ideje, mikor nem reped meg a főtt tojás héja és hogyan tudod könnyen megpucolni.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 3 =

Ugrás a tetejére