Így lesz tökéletes a piskóta tésztád

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lehet, hogy már neked is okozott gondot a piskóta tésztád. Ez a recept az, amit minden háziasszonynak ismernie kell, hiszen számtalan sütemény készül piskóta tésztából. A finom piskótatészta elkészítése azonban nem problémamentes: összeeshet, beleszakadhat a tepsibe, amikor ki akarjuk venni, vagy más problémába ütközhetünk.

De aggodalomra semmi ok! Összegyűjtöttük a piskótatésztára vonatkozó fortélyokat, melyekkel a te piskótád tökéletes lesz!

Piskóta tészta készítése

A piskóta hozzávalóit mi így tudjuk a legegyszerűbben megjegyezni, szinte mindenből hat kell: 6 púpozott evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só és a tepsi kikenéséhez margarin, vagy zsír.

A piskóta tésztát úgy készítsd, hogy a ketté választott tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. A sütőport és a lisztet összekevered, hozzáadod a cukrozott tojássárgájához, elkevered. A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá vered. Ezt óvatosan forgasd bele a piskótatésztába. Kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben kb.: 30 perc alatt süsd készre!

Ugye nem bonyolult? Ha betartod a receptet, attól még nem lesz hibátlan a sütid.

Most jön a lényeg:

A tökéletes piskóta készítésének titkai

  • A lisztbe szitáld bele a sütőport, alaposan keverd össze és csak ezután keverd a cukrozott tojássárgához!
  • A piskótatészta készítésénél tartsd be a sorrendet: 1. a tojássárgájához adjuk a cukrot, 2. azután a sütőporos lisztet, 3. végül a tojásfehérje habot!
  • A piskótatortákat változatossá teheted, ha a piskótatésztába kakaóport vagy darált diót keversz. Ekkor azonban módosítani kell a mennyiségeken! A piskóták sütésénél a liszt mennyiségét annyival csökkentsd, amennyi a kakaópor vagy a darált dió mennyisége.
  • Piskóták sütés előtt csak a tepsi vagy a sütőforma alját zsírozd és lisztezd ki. A tepsi kikenését és kilisztezését akkor hagyhatod el, ha a tepsit sütőpapírral béleled ki.
  • Ha a piskótatésztát betetted a sütőbe, a sütő ajtaját legalább 5 percig nem szabad kinyitnod, mert különben a feljött piskóta visszaesik.
  • A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és a rácsot tedd középre, erre helyezd rá a tepsit, így egyenletesen fog sülni a tészta.
  • Ha a piskóta megsült, a sütőt kapcsold ki, és az ajtót hagyd kissé nyitva, hogy a piskóta lassan hűljön le, így nem esik össze.
  • A piskótát könnyebben kiveheted a tortaformából, vagy a tepsiből ha késsel körbevágod.

Összegzés

Tökéletes piskóta tészta létezik, és mi mindig arra törekszünk, hogy a miénk az legyen. Karácsony és húsvét nem múlhat el piskóta nélkül,  nem mindegy milyen sütit adsz a vendégeknek. Ezért gyűjtöttük össze ezeket a legfontosabb ismereteket, melyekkel valóban finom és mutatós piskótatésztát készíthetünk. Ha valamit kihagytunk, légyszives írd meg kommentben!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 9 =

Ugrás a tetejére