Lehet, hogy már neked is okozott gondot a piskóta tésztád. Ez a recept az, amit minden háziasszonynak ismernie kell, hiszen számtalan sütemény készül piskóta tésztából. A finom piskótatészta elkészítése azonban nem problémamentes: összeeshet, beleszakadhat a tepsibe, amikor ki akarjuk venni, vagy más problémába ütközhetünk.
De aggodalomra semmi ok! Összegyűjtöttük a piskótatésztára vonatkozó fortélyokat, melyekkel a te piskótád tökéletes lesz!
Piskóta tészta készítése
A piskóta hozzávalóit mi így tudjuk a legegyszerűbben megjegyezni, szinte mindenből hat kell: 6 púpozott evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só és a tepsi kikenéséhez margarin, vagy zsír.
Ha jobban szereted a pontos mennyiségeket, akkor itt megnézheted, hogy 1 csapott evőkanál cukor hány dekagramm, vagy hogy 1 csapott evőkanál liszt hány dkg. (kattints a linkekre!)
A piskóta tésztát úgy készítsd, hogy a ketté választott tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. A sütőport és a lisztet összekevered, hozzáadod a cukrozott tojássárgájához, elkevered. A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá vered. Ezt óvatosan forgasd bele a piskótatésztába. Kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben kb.: 30 perc alatt süsd készre!
Ugye nem bonyolult? Ha betartod a receptet, attól még nem lesz hibátlan a sütid.
Most jön a lényeg:
A tökéletes piskóta készítésének titkai
- A lisztbe szitáld bele a sütőport, alaposan keverd össze és csak ezután keverd a cukrozott tojássárgához!
- A piskótatészta készítésénél tartsd be a sorrendet: 1. a tojássárgájához adjuk a cukrot, 2. azután a sütőporos lisztet, 3. végül a tojásfehérje habot!
- A piskótatortákat változatossá teheted, ha a piskótatésztába kakaóport vagy darált diót keversz. Ekkor azonban módosítani kell a mennyiségeken! A piskóták sütésénél a liszt mennyiségét annyival csökkentsd, amennyi a kakaópor vagy a darált dió mennyisége.
- Piskóták sütés előtt csak a tepsi vagy a sütőforma alját zsírozd és lisztezd ki. A tepsi kikenését és kilisztezését akkor hagyhatod el, ha a tepsit sütőpapírral béleled ki.
- Ha a piskótatésztát betetted a sütőbe, a sütő ajtaját legalább 5 percig nem szabad kinyitnod, mert különben a feljött piskóta visszaesik.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és a rácsot tedd középre, erre helyezd rá a tepsit, így egyenletesen fog sülni a tészta.
- Ha a piskóta megsült, a sütőt kapcsold ki, és az ajtót hagyd kissé nyitva, hogy a piskóta lassan hűljön le, így nem esik össze.
- A piskótát könnyebben kiveheted a tortaformából, vagy a tepsiből ha késsel körbevágod.
Összegzés
Tökéletes piskóta tészta létezik, és mi mindig arra törekszünk, hogy a miénk az legyen. Karácsony és húsvét nem múlhat el piskóta nélkül, nem mindegy milyen sütit adsz a vendégeknek. Ezért gyűjtöttük össze ezeket a legfontosabb ismereteket, melyekkel valóban finom és mutatós piskótatésztát készíthetünk. Ha valamit kihagytunk, légyszives írd meg kommentben!