Ha maradt a konyhában pár olyan alapanyag, ami önmagában szinte semmire sem elegendő, akkor egy kis kreativitással isteni töltött zsemlét készíthetsz belőle. A recept egyszerű: az összeillő dolgokat keverd össze, töltsd meg vele a zsemlét és süsd össze.
Melegszendvics helyett is kiváló vacsi készíthető pár megszikkadt zsemléből, maradék sonkából, szalonnából. Tudod, hogy a konyhai maradék felhasználása az én egyik mániám. Amit lehet, azt felhasználunk, nem dobunk ki semmit!
Az alábbi receptben semmi sincs kőbe vésve. Én csak egy ötletet adok, a többi rajtad áll: készítesz-e a megmaradt élelmiszerekből finom töltött zsemlét.
Maradékból készített, egyszerű töltött zsemle
Azért egyszerű ez a töltött zsemle recept, mert szinte bárki el tudja készíteni, ha végig megy az alábbi lépéseken.
Hozzávalók
- fél vöröshagyma,
- 5 db zsemle,
- 10 dkg reszelt sajt,
- 1 db zöldpaprika,
- 10 dkg sonka,
- 5 dkg bacon szalonna,
- 2 db tojás,
- tej,
- mustár,
- só,
- bors.
Töltött zsemle készítése lépésről lépésre
- A zsemlék tetejét vágd le kb.: 2/3 résznél, kapard ki a belsejét, a kalapját tedd félre. Ha akarod beleteheted a töltelékbe a tetejét, amit levágtál – én nem tettem bele. Megszárítottam, lereszeltem panírmorzsának.
- A vöröshagymát, sonkát, bacon szalonnát, zöldpaprikát apróra szeleteld fel.
- A zsemlék kikapart belsejét egy mély tálba morzsold össze, keverd hozzá a 2 db tojást, egy teáskanálnyi mustárt és az előbb felszeletelt alapanyagokat.
- Adj hozzá annyi tejet, hogy krémes állagú legyen a töltött zsemle tölteléke.
- Sóval, borssal ízesítsd.
- Kapcsold be a sütőt, kezd el előmelegíteni 180 fokra.
- A kivájt zsemléket tedd egy tűzálló tálba. (A tálat nem kell zsiradékkal kikenni, anélkül is egyszerűen kiszedhetők lesznek a kész zsemlék).
- Töltsd meg a zsemléket, a tetejüket szórd meg reszelt sajttal és tedd az előmelegített sütőbe. A sütőt állítsd 180 fokra, légkeveréses állásba. A töltött zsemle sütési ideje kb.: 20 perc.
- Ha a zsemlék tetején kezd megbarnulni a sajt, készen is vagy. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Egy apró trükkel még finomabb lesz a töltött zsemle
A fenti lépések betartásával a zöldpaprika és a hagyma – bármennyire apróra vágod – ropogós marad. Van aki így szereti, ám van aki inkább a krémesebb töltelékre szavaz.
Utóbbiak a szalonnát, sonkát, hagymát és a zöldpaprikát egy csepp zsiradékon fonnyasszák meg felhasználás előtt!
Ha a receptben írt alapanyagokat másra cserélnéd, csak rajta! A lényeg a spórolás a konyhában! Ha neked nincs tejed, de a tejfölös pohár alján maradt tejföl, vagy sonka helyett füstölt kolbászt használnál, ki tart vissza? Kísérletezz, nem fogod megbánni.
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!