Hatékony lehet torokfájásra cukorka szopogatása

Ha rettenetesen el kezd fájni a torkod, és nem tudsz, vagy nem akarsz gyógyszert bevenni, akkor szóba jöhet a torokfájásra cukorka szopogatása. Pillanatnyilag használ, esetleg megnyugtatja a háborgó, begyulladt torkodat, de van-e valami gyógyító hatása is? Erre keressük a választ.

Torokfájásra cukorka szopogatása

A torokfájás csillapítása sokféleképpen elvégezhető, ahogy azt a korábbi írásunkban (melyet a linkre kattintva olvashatsz) már összefoglaltuk. A cukorka szopogatása csak az egyik házi módszer, ami enyhíti a kellemetlen tüneteket. Van aki hisz benne, van aki nem. Elárulom, én az előbbi csoportba tartozom...

Amikor elkezdődik, érzem, hogy kapar a torkom, akkor elkezdek sós vízzel gargarizálni, majd mentolos, vagy mézes cukorkát szopogatok. Kerülöm a forró és a jéghideg ételeket, italokat. Ha szerencsém van, akkor nem is fog fájni a torkom, már az elején meg tudom állítani a torokfájást! Ha nincs szerencsém, akkor mással is megpróbálkozom.

Figyelem! A fentiek nem helyettesíthetik a szakszerű orvosi ellátást! Ha a torokfájás nem múlik el néhány nap alatt, a tünetek súlyosbodnak, magas lázzal járnak, vagy más ijesztő dolog is jelentkezik, azonnal fordulj orvoshoz!

Tényleg hat a torokfájásra cukorka szopogatása?

Amikor cukorka szopogatásról beszélek, akkor nem a gyógyszertári, gyógyszernek minősülő tablettákra gondolok, hiszen azok kimondottan torokfájás ellen lettek kitalálva.

Azon elmélkedem, hogy a kereskedelemben kapható egyéb cukorkák hogyan csillapítják a torokfájást.

A Webbeteg.hu szerint a torokfájás elleni cukorkák gyógyulást nem hoznak, viszont enyhíthetik a fájdalmas tüneteket. Ezt úgy érik el, hogy serkentik a nyáltermelődést, segítenek nedvesen tartani a torkot. A szakértők szerint a kemény cukorkák a legalkalmasabbak erre a célra, ezen belül is érdemes hűsítő hatású – mint például mentolos vagy eukaliptuszos – terméket választani.

Részletek a Webbeteg.hu cikkében.

A másik mérték adó egészség portál a HáziPatika.hu hasonló következtetésre jutott. Szerintük a mentol, a pemetefű, a bíbor kasvirág, a fenyőolaj és a zsálya tartalmú cukorkák valóban alkalmasak a tünetek enyhítésére, de a bajok eredeti forrását sajnos nem szüntetik meg. A különféle gyógynövényekből kifejezetten olyan cukorkák készülnek, amelyek meghűlés, felső légúti hurut, köhögés és torokfájás esetén bizonyulnak hasznosnak.

Némelyik vírus- és baktériumölő hatása miatt válik be, míg az enyhe gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatás is mellettük szólhat esetenként.

Részletek a HáziPatika.hu cikkében.

Mi a baj a cukorkákkal?

Röviden semmi.

Kicsit hosszabban: a cukorka amellett, hogy enyhítheti a torokfájást, más hatást is kifejthet a szádban.

Amikor cukrot szopogatsz torokfájás ellen, nem hagyhatod figyelmen kívül a cukortartalmat. Kivéve, ha olyan cukorkát vásároltál, ami édesítőszerrel készült.

A fogaidra is gondolj, miután elfogyasztottad a fájdalomcsillapító cukorkáidat! Alaposan moss fogat, mivel az édesség köztudottan igénybe veszi a fogakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + hét =

Ugrás a tetejére