5 bevált praktika: a túl csípős étel javítása

A túl csípős étel javítása
Mit lehet tenni, ha az étel olyan csípős lett, szinte lángol?

A konyhában a túl csípős étel javítása az egyik legnehezebb feladat, így jobb megelőzni a problémát, mint kezelni. Ám nem véletlenül készítettem ezt az összeállítást, mert van megoldás az étel csípősségének semlegesítésére.

Elöljáróban azonban mégis azt javasolom, hogy mielőtt a csili-, vagy más fajta erős paprikát beletennéd az ételbe, először kóstold meg! A legjobb viszont, ha utólag teszed az erős hozzávalót az ételbe, így kisebb az esélye, hogy végleg ehetetlenné tedd az egyébként finom ételedet.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Jöjjenek tehát azok a fortélyok, melyek elveszik az ételek túlontúl csípős ízét!

Ezeknél hatékonyabb módszerek nincsenek a túl csípős étel javítására

  1. Ami először mindenkinek eszébe jut, az a hígítás. Ha olyan ételt sikerült égetően csípősre készíteni, melyhez simán adható víz (Például egy levest), akkor próbálkozhatsz a hígítással. Sajnos azonban ez csak kevés esetben hatásos, ráadásul a többi ízt is semlegesítheti. És azzal mit érsz, ha már nem csíp a leves, de íze sincs?
  2. Ha van időd, alapanyagod és kedved, akkor a csípősre sikeredett ételt tedd félre és készíts egy új adagot belőle – immár erős paprika nélkül. Nevezzük ezt a dupla adag megoldásnak. Ha kész, akkor összekeverheted a kettőt.
  3.  De ha túl csípős az első adag, akkor abból csak keveset keverj az utólag készített ételhez. A többit fagyaszd le és felhasználhatod legközelebb. Nevezzük ezt a lefagyasztásos tippnek.
  4. A csípős ízek semlegesítésére kiválóan alkalmasak a savas hozzávalók. Ilyen az ecet, a citromlé, vagy a paradicsom. Citromlé helyett használhatsz citrom-, vagy lime karikákat is. Ha javítod az ételed, mindig csak kevés mennyiséggel kezd! A citrom ízű húsleves kevésbé lesz sikeres, mint amit teleraktál erős paprikával.
  5. Próbálkozhatsz édes ízzel a csípősség ellen. Ehhez jó a cukor, a méz, vagy esetleg más édesítőszer is. Itt is érvényes amit előbb írtam: csak módjával! Egy édes pörkölt neked ízlene? (Juj!)
Mielőtt felhasználod, kóstold meg a paprikát: mennyire fog csípni?
Mielőtt felhasználod, kóstold meg a paprikát: mennyire fog csípni?

Ezek a bevált praktikák segítenek a túl csípős ételek feljavításában. Próbáld ki őket, mentsd meg az ételt, ha már annyit dolgoztál vele! Ahogy az elborsozott étel esetén használható tippeket adtam a bors semlegesítésére, úgy reményeim szerint az „elpaprikázott” ételek esetén is hasznosnak bizonyulnak a bemutatott fortélyok.

Amikor már nagyon csíp, mégis ettél belőle: így oltsd el a tüzet a szádban

A hölgy megkóstolta a durva erős gulyást...
A hölgy megkóstolta a durva erős gulyást…

Amikor gyanútlanul belekanalazol a csípős levesbe, az első pár kanál után talán nem is érzed, mekkora bajban vagy. Csak a később tudatosul benned, hogy ez bizony úgy csíp, hogy csaknem kigyullad a fejed és kiég a gyomrod.

Ékszerek

A legtöbben ilyenkor egy hatalmas pohár vízzel próbálják semlegesíteni a kellemetlen érzést. A víz azonban nem jó megoldás, ha túl csípős ételt ettél. Sőt, fokozza az égető érzést.

Ilyenkor tejet, vagy tejtermék alapú italt kell fogyasztani, ami köztudottan csökkenti a csípős étel okozta kellemetlen tüneteket.

Van, amikor a sótartótól megremeg a háziasszony keze és kész a baj: elsózta az ételt! Ilyenkor jól jön Az elsózott ételek javításának fortélya.

Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!


A képek forrása: giphy.com, pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × öt =

Ugrás a tetejére