5 bevált praktika: a túl csípős étel javítása

A túl csípős étel javítása
Mit lehet tenni, ha az étel olyan csípős lett, szinte lángol?

A konyhában a túl csípős étel javítása az egyik legnehezebb feladat, így jobb megelőzni a problémát, mint kezelni. Ám nem véletlenül készítettem ezt az összeállítást, mert van megoldás az étel csípősségének semlegesítésére.

Elöljáróban azonban mégis azt javasolom, hogy mielőtt a csili-, vagy más fajta erős paprikát beletennéd az ételbe, először kóstold meg! A legjobb viszont, ha utólag teszed az erős hozzávalót az ételbe, így kisebb az esélye, hogy végleg ehetetlenné tedd az egyébként finom ételedet.

Karácsonyi ajándék ötletek nőknek

Jöjjenek tehát azok a fortélyok, melyek elveszik az ételek túlontúl csípős ízét!

Ezeknél hatékonyabb módszerek nincsenek a túl csípős étel javítására

  1. Ami először mindenkinek eszébe jut, az a hígítás. Ha olyan ételt sikerült égetően csípősre készíteni, melyhez simán adható víz (Például egy levest), akkor próbálkozhatsz a hígítással. Sajnos azonban ez csak kevés esetben hatásos, ráadásul a többi ízt is semlegesítheti. És azzal mit érsz, ha már nem csíp a leves, de íze sincs?
  2. Ha van időd, alapanyagod és kedved, akkor a csípősre sikeredett ételt tedd félre és készíts egy új adagot belőle – immár erős paprika nélkül. Nevezzük ezt a dupla adag megoldásnak. Ha kész, akkor összekeverheted a kettőt.
  3.  De ha túl csípős az első adag, akkor abból csak keveset keverj az utólag készített ételhez. A többit fagyaszd le és felhasználhatod legközelebb. Nevezzük ezt a lefagyasztásos tippnek.
  4. A csípős ízek semlegesítésére kiválóan alkalmasak a savas hozzávalók. Ilyen az ecet, a citromlé, vagy a paradicsom. Citromlé helyett használhatsz citrom-, vagy lime karikákat is. Ha javítod az ételed, mindig csak kevés mennyiséggel kezd! A citrom ízű húsleves kevésbé lesz sikeres, mint amit teleraktál erős paprikával.
  5. Próbálkozhatsz édes ízzel a csípősség ellen. Ehhez jó a cukor, a méz, vagy esetleg más édesítőszer is. Itt is érvényes amit előbb írtam: csak módjával! Egy édes pörkölt neked ízlene? (Juj!)
Mielőtt felhasználod, kóstold meg a paprikát: mennyire fog csípni?
Mielőtt felhasználod, kóstold meg a paprikát: mennyire fog csípni?

Ezek a bevált praktikák segítenek a túl csípős ételek feljavításában. Próbáld ki őket, mentsd meg az ételt, ha már annyit dolgoztál vele! Ahogy az elborsozott étel esetén használható tippeket adtam a bors semlegesítésére, úgy reményeim szerint az „elpaprikázott” ételek esetén is hasznosnak bizonyulnak a bemutatott fortélyok.

Amikor már nagyon csíp, mégis ettél belőle: így oltsd el a tüzet a szádban

A hölgy megkóstolta a durva erős gulyást...
A hölgy megkóstolta a durva erős gulyást…

Amikor gyanútlanul belekanalazol a csípős levesbe, az első pár kanál után talán nem is érzed, mekkora bajban vagy. Csak a később tudatosul benned, hogy ez bizony úgy csíp, hogy csaknem kigyullad a fejed és kiég a gyomrod.

Ékszerek

A legtöbben ilyenkor egy hatalmas pohár vízzel próbálják semlegesíteni a kellemetlen érzést. A víz azonban nem jó megoldás, ha túl csípős ételt ettél. Sőt, fokozza az égető érzést.

Ilyenkor tejet, vagy tejtermék alapú italt kell fogyasztani, ami köztudottan csökkenti a csípős étel okozta kellemetlen tüneteket.

Van, amikor a sótartótól megremeg a háziasszony keze és kész a baj: elsózta az ételt! Ilyenkor jól jön Az elsózott ételek javításának fortélya.

Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!


A képek forrása: giphy.com, pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =

Ugrás a tetejére