Videóvágás kezdőknek

Ne félj belevágni! Sem a videóba, sem elkezdeni a videóid feldolgozását. A videóvágás kezdőknek sem jelent leküzdhetetlen akadályt.

Videóvágás kezdőknek
Azonnal használható tippek videók vágásához!

Igaz, a legtöbb ember nem meri a videóvágást házilag megoldani. Vagy azért, mert azt gondolja, hogy a családi kassza nagyon megcsappan, ha ebbe belefog, vagy azért, mert fél, hogy elront valamit, illetve nem tudja megtanulni a videóvágó szoftver használatát.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


A jó hírem az, hogy ezek az aggodalmak alaptalanok!

A videóvágás házilag is könnyedén kivitelezhető, ha van odahaza egy hagyományos számítógép, vagy laptop. Aki most kezdi el megtanulni ezt a szórakoztató időtöltést, annak nem kell beruháznia a legújabb, legdrágább masinákra.

Szoftver tekintetében sem kell egy fillért sem költeni! Ingyenes videóvágó program található a legnépszerűbb operációs rendszerekre. Windowst, MacOS-t vagy Linuxot futtató gépre egyaránt!

Ékszerek

A videóvágás alapjainak elsajátítása pedig egy kevés utána járással gyerekjáték. Nem leszel profi az interneten tanultak alapján, de a saját videóidat meg tudod vágni, szerkeszteni.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor olvas tovább.

Videóvágás kezdőknek, videószerkesztés egyszerűen

Az alábbiakban a következőkről olvashatsz:

Videóvágó program ingyen

Minden, amit ebben a cikkben olvasol, az ingyenes videóvágó programokon tapasztaltakon alapul. Mert csak és kizárólag ilyet használok.

A felépítésük és a működésük hasonló. A legtöbb úgynevezett projektekben gyűjti a nyersanyagot, az timeline-on („tájmlájnon”) szerkeszti és a végén kiexportálja, vagy más szóval rendereli. Ez egy végtelenül leegyszerűsített magyarázata a folyamatnak, de a lényeg talán így annak is érthető, aki még életében nem vágott videót házilag.

Az ingyenes videóvágó szoftverek esetén, mielőtt elkezded használni, érdemes letisztázni, hogy nincs-e valami apró betűs rész, a felhasználási feltételekben.
Pl.: az elkészített videóba vízjelet rak, korlátozza a kiexportálható fájl méretét, korlátozza a kiexportált videó felbontását, stb.

Én az ilyen „ingyenes” videóvágókkal nem foglalkozom.

Hiszen számtalan olyan program van, melyekkel megfelelő videót tudsz összevágni, és nem tartalmaznak semmiféle korlátozást.

Például:
DaVinci Resolve
KDENLIVE
ShotCut

Ezek mindegyike platform független, azaz Windowst, MacOS-t vagy Linuxot futtató gépre egyaránt telepíthető.

A DaVinci Resolve ingyenes változata is hatalmas tudással rendelkezik. Talán elég annyit megjegyezni erről a szoftverről, hogy hollywoodi filmeket is vágtak vele…

Én azonban nem használom. Hogy miért? Talán ugyan azon okból, amiért a közértbe sem Forma1-es autóval járunk. Az én céljaimnak sokkal jobban megfelel a fenti programok közül a Kdenlive és a ShotCut.

Ezek kisebb tudásúak, ám ezekkel is csodákat lehet alkotni! Ezekről most nem is írok bővebben, mert más platformon mutatom be a videó vágást.

Jelenleg a ShotCut használatának bemutatásához elindítottam egy videó sorozatot, melynek legelső része a 0-ról indul, és kezdő videóvágóknak szól:

Videóvágás kezdőknek a „0”-ról

Videóvágáshoz milyen gép kell?

A videóvágó szoftverek weboldalán keress rá a hardver követelményekre.

Alapeset, hogy minél erősebb a processzor és minél több a RAM a gépben, annál jobb. A videókártya megléte lehet előny, de ha nincs, attól még simán tudsz videót vágni.

Két laptopom van, egyikben sincs videókártya, és nem egy videót vágtam már…

Ha öreg, kiszolgált géped van, akkor is van esélyed arra, hogy megismerkedj a videó szerkesztés alapjaival. Van két módszer ugyanis, ami a gyenge hardveren is lehetővé teszi a munkát.

Az egyik módszer a proxy fájlok használata. A lényeg az, hogy a projektbe betöltött videó fájlokat kisebb felbontásúvá konvertálja a program, un. Proxyfájlokat készít. A vágás, szerkesztés innentől kezdve ezekkel a kisebb, a gépet kevésbé igénybe vevő fájlokkal történik.

Amikor kész vagy a vágással és kiexportálod a videót, akkor viszont már az eredeti fájlokat használja a rendereléshez a program, így a kész produktum minősége nem romlik.

A másik módszer, ami megkönnyíti a régi gépeken a munkát, az a betekintő ablakban a megjelenített videó felbontásának csökkentése. Azaz megjelenítés előtt a videó előskálázásra kerül.

A ShotCutban mindkét módszer elérhető és akár együtt is alkalmazható.

Tehát videóvágáshoz milyen gép kell? Amit a program leírásban találsz, az a mérvadó. Ha munka közben laggol, akadozik a szerkesztés, akkor próbáld ki a proxy és az előskálázás módszerét.

Nálam ez bevált.

A laptopom egy Dell Latitude E7240 ultrabook vPro - Intel Core i5 4300U (1.9GHz - 2.9GHz), 8GB DDR3L 1600MHz (2*4GB), 12.5" HD Anti-Glare (1366x768 matt). Használtan vettem és nem éppen ideális videóvágáshoz.

De már 4K-s videót is vágtam vele!

Ha elkezdesz a videóvágással foglalkozni, akkor először tekintsd át a program leírását, nézz meg minél több tuorialt a szoftver használatáról.
Indítsd el a programot és végezd el az alapvető beállításokat.

Tervezd meg a videót előre! Ezzel jelentősen megkönnyítheted a saját életedet. Ezután gyűjtsd össze a nyersanyagokat:

 • videók
 • fotók
 • ábrák
 • feliratok
 • zenék
 • hangeffektusok
 • stb.

Ezeket rendszerezd! A KDENLIVE lehetővé teszi, hogy a projekten belül mappákba szervezd a nyersanyagot, a ShotCut viszont nem. Utóbbiban – ha sok a nyersanyag – akkor célszerű a fájlokat átnevezni, a fáljnév elé beszúrni egy beszédes szót. Pl.: a videók elé azt, hogy videó, a fotók elé azt, hogy foto, stb.

Az átnevezés egyébként is erősen ajánlott. Egy ilyen filenév rendszerrel simán megy majd a videóvágás:

 • video-01-indulas.mov
 • foto-01-autoban-ulunk.jpg
 • video-03-megerkezes.mov
 • zene-01-autozashoz.jpg
 • hang-01-fekcsikorgas.wav
 • zene-02-dobperges-megerkezeshez.wav
 • video-02-baleset-megusztuk.mov
 • stb…

Nem nagy munka, de megéri. Képzeld el, hogy egyhetes nyaralás videóit kell feldolgoznod. Ha nem készülsz fel megfelelően, akkor össze fogsz zavarodni munka közben. (Tapasztalatból mondom)

Ha összegyűjtötted a nyersanyagot, kiválasztottad és beállítottad a videóvágó szoftvert, akkor kezdj el vágni!

Jó munkát!

A videóvágás buktatói, melyeket egyszerűen elkerülhetsz

A videóvágás kezdőknek nem egyszerű feladat, számtalan buktatóval kell megbirkózniuk. Melyek ezek?

Szerkesztés közben lefagy a program. Nem mozdul az egér, pörög a homokóra és nem történik semmi. Ilyenkor nézd át a program beállításait, hátha ott van a kutya eltemetve.

Az is lehet, hogy a számítógéped hardveres lehetőségeihez képest túl nagy feladatra vállalkoztál. Például egy 2 órás, 4K-s videót szerettél volna megvágni azon a gépen, ami eddig a padláson porosodott…

Nézz utána, tudsz-e proxy fájlokkal dolgozni, illetve tudod-e a programod betekintő ablakát előskálázni! Ezekről már volt szó korábban, „gyenge” gépen célszerű ezekkel a beállításokkal próbálkozni.

Gyakori probléma, hogy vágás közben a projekt ablakban laggol, szaggat a videó. Ez is arra utal, hogy a lehetőségekhez képest túl nagy fába vágtad a fejszéd. Megoldás: proxy, előskálázás.

Van akinek elsőre sikerül a családi videót összevágnia, de azt gondolja, hogy ez túl hosszú ideig és túl sok munkával jár. Természetesen erre is van megoldás!

A munkafolyamat jelentősen felgyorsítható, ha ráállsz a billentyűkombinációk használatára! A szoftverekben megtalálod szinte az összes fontos parancs (vágás, mozgás az idővonalon, beszúrás, új ablak nyitás, stb.) billentyű kombinációját. Hidd el, ha megtanulsz a billentyűzeten videót vágni, lényegesen lerövidül a folyamat.

A videóvágás buktatói természetesen mindenkinek más és más. Nem indul, nem renderel, nem látszik, nem működik.

A jó hírem az, hogy a KDENLIVE és a ShotCut fórumokban (angol nyelven) szinte az összes problémára van megoldás, vagy ha nincs, akkor érdemes a problémát ott felvetni.

A magyar oldalak közül az Ubuntu.hu és a LinuxMint.hu fórumokon kaphatsz segítséget a szoftverekkel kapcsolatosan.

Konklúzió: kezdő videóvágóként sem vagy egyedül!

Összefoglalás

Ha a videóvágás kezdőknek szóló részletes összefoglalómat átolvastad, akkor reményeim szerint kaptál egy átfogó képet a folyamatokról, ötletet az ingyenes videóvágó programok használatához és pár hasznos tippet is a témában.

Igyekeztem rávilágítani, hogy kezdő videóvágóként nem kell teljesen eladósodnod a szoftver és a számítógép beszerzés miatt. Próbáld meg azzal, amid van.

Szerintem VÁGJ BELE!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + egy =

Ugrás a tetejére