Végre sikerülhet a vörösborfolt eltávolítása nyom nélkül!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A vörösborfolt eltávolítása nem kunszt úgy, hogy beadod a tisztítóba a ruhát, vagy a szőnyeget és várod hogy szóljanak: készen van! Nyilván ez a legkényelmesebb megoldás, de a folttisztítás házilag is elvégezhető. A vörösbor okozta folt kiszedése textíliából, eltüntetése a falról néhány egyszerű praktika segítségével megoldható. Erről szól ez a cikk, olvasd tovább!

Vörösborfolt eltávolítása - folttisztítás házilag

A legjobb, ha így kezded: itasd fel a friss foltot! Ez nem fogja eltüntetni, de megakadályozza, hogy egyre nagyobb legyen a folt.

Ami biztosan hatásos folteltávolító szer, az a meleg olló! Bármilyen foltot azonnal kivesz a ruhákból! Egy előmelegített ollóval vágd körbe a foltot, majd a kivágott darabot dobd a kukába! Volt folt, nincs folt! (Az ecetes olló hasonlóan hatékony megoldás)... 🙂

A falon megszáradt vörösborfolt eltávolítására is van praktika a tarsolyomban, illetve úgy is eltüntethető a folt, ha beleszáradt a textíliába. Természetesen jobb akkor nekilátni a folt eltüntetésének akkor, amikor épp kiömlött a bor. Ha azonnal nekilátsz a kármentésnek, nagyobb az esély arra, hogy nyom nélkül eltűnik a folt.

Ebben a tippcsokorban nem fogsz foltkiszedő, folttisztító készítményekről olvasni. Csupa olyan dologgal találkozol, ami a legtöbb háztartásban fellelhető.

Nézd csak:

Ugorj neki minél előbb és garantált a siker!

Amikor étkezés közben egy étteremben, vagy vendégségben valahogy a ruhádra kerül a bor, csak ritkán tudsz azonnal nekilátni a kitisztításának.

Odahaza azonban minden lehetőséged megvan rá, ezért ne is késlekedj! Amint észreveszed a bajt, kezd el papírtörlővel, vagy tiszta ruhával felitatni a vörösbort a textilről!

Egy sokak számára meglepő tipp: borra bort! Azaz a vörösbor okozta foltra önts egy kis fehérbort! Meg fogsz lepődni az eredményen: a fehérbor eltünteti a foltot!

Ha bizonytalan vagy az eredményben, akkor a fehérbort keverd vízzel! Ezt öntsd a foltra!

Ha az asztalterítőre, vagy a ruhádra öntötték a bort, vagy csak egyszerűen kiborult, kezd meg az eltávolítását azzal, hogy terítsd be a vörösborfoltot konyhasóval! Hagyd rajt, majd miután megszívta magát, rázd le róla! Ezután érdemes pár csepp citromlevet csepegtetni a foltra, hogy hatékonyabb legyen a folteltávolítás.

Ha ezt megteszed, mosás után szinte semmilyen nyoma nem lesz a vörösbornak.

Egy jó tanács: a ruhádat vesd le, mielőtt sóval kezeled a foltot...

Vörösborfolt eltávolítása - folttisztítás házilag: Sóval meghinted a foltot, vársz, majd...
Egy kis sóval meghinted a foltot, vársz, majd...

A frissen kifolyt vörösbor kiszedése szódavízzel, vagy szénsavas ásványvízzel is hatékony lehet. A szénsavas víz mellé kell egy tiszta szivacs, más egyébre nem lesz szükséged! A folteltávolítás menete az, hogy a foltra spriccelsz a szódából (ezzel hígítod a bort), majd felitatod a szivaccsal a "fröccsöt"! Ezt ismételgeted és meglátod, a folt halványulni fog. Mosás után pedig el is fog tűnni.

Tiszta vízzel is próbálkozhatsz, ha nincs kéznél "bökős" víz.

A harmadik tippem, amivel a még nedves vörösbor folt eltávolítható a ruhaneműkből, az a tej. Önts a foltra tejet - ne sajnáld - dörzsöld át vele a textíliát. Ezután tiszta langymeleg vízben nyomkod ki, majd irány a mosógép!

A beszáradt vörösborfolt eltávolítása

Az előbbi módszerek a megszáradt vörösborfolt eltávolítására is alkalmasak.

Így csináld:

Áztasd be a foltot tejbe, vagy szénsavas vízbe, ha kellően átázott a beszáradt vörösborfolt, akkor próbáld meg tiszta szivaccsal felitatni róla a nedvességet. Ezt ismételgesd, azaz adj a folthoz folyadékot, majd itasd fel többször. Végül pár csepp citromlét önts a kritikus pontokra. Reményeim szerint halványulni fog a folt.

Ha mégis ott maradt a vörösbor nyoma, akkor fújd be borotvahabbal a foltot! Várd míg megszárad, aztán rázd ki a textíliából, vagy keféld le a szőnyegről.

Mit keres a vörösborfolt a falon?

Tulajdonképpen nem az a kérdés, hogy mit keres a vörös bor folt a falon, hanem az, hogy hogyan lehet onnan eltávolítani?

Amire nagyon figyelj: ne dörzsöld bele a falba még jobban a bort! Inkább várd meg míg megszárad a falon.

Az első tippem, amit nem szoktak szeretni: az egész helyiséget kifested újra, így nyoma sem lesz a foltnak.

Ha helyileg akarod megoldani a folteltávolítást, akkor van szerencséd, ha fehér falra fröccsent a vörösbor. Ilyenkor tiszta, vizes szivaccsal enyhén dörzsöld át a falfelületet, majd várd meg míg megszárad és fehér festékkel fesd át. Egyszer, kétszer, vagy ahányszor kell.

Ha átüt a folt a festéken, akkor várd meg míg megszárad, csiszolópapírral csiszold meg, gletteld le fehér gipsszel (glettelő gipsszel), majd fesd át. Ez tuti segít.

Ha nem fehér a fal, de maradt a színes falfestékből tartalék pont az ilyen hibák kijavítására, akkor szerencséd van! A csiszolás-glettelés-festés ebben az esetben is járható út.

Mosható tapéta esetén nem jelenthet problémát a vörösbor a falon. Ha nem mosható, akkor viszont gond van és ha nem vagy elég ügyes a tapétacsík kicseréléséhez, akkor akassz a folt fölé egy képet, vagy hívj mesterembert!

Tanulság

Minél előbb elkezded a vörösborfolt eltávolítását, annál nagyobb az esélye, hogy nyom nélkül sikerülni fog. Láthattad, hogy a folteltávolítás milyen házi módszerekkel valósítható meg, és mit kell tenned akkor, ha már megszáradt a folt.

Ne feledd, a vörösbor kijön a ruhából, lejön a falról is, csak megfelelően kell eltávolítani. Ehhez adtam pár tippet.

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Végre sikerülhet a vörösborfolt eltávolítása nyom nélkül!
Cím:
Végre sikerülhet a vörösborfolt eltávolítása nyom nélkül!
Összegzés:
A vörösborfolt eltávolítása házilag: bevált tippek a vörösbor okozta foltok eltávolításához. Akár friss, akár megszáradt a folt. Nézd meg, érdemes!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 12 =

Ugrás a tetejére