Végre sikerülhet a vörösborfolt eltávolítása nyom nélkül!

A vörösborfolt eltávolítása nem kunszt úgy, hogy beadod a tisztítóba a ruhát, vagy a szőnyeget és várod hogy szóljanak: készen van! Nyilván ez a legkényelmesebb megoldás, de a folttisztítás házilag is elvégezhető. A vörösbor okozta folt kiszedése textíliából, eltüntetése a falról néhány egyszerű praktika segítségével megoldható. Erről szól ez a cikk, olvasd tovább!

Vörösborfolt eltávolítása - folttisztítás házilag

A legjobb, ha így kezded: itasd fel a friss foltot! Ez nem fogja eltüntetni, de megakadályozza, hogy egyre nagyobb legyen a folt.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Ami biztosan hatásos folteltávolító szer, az a meleg olló! Bármilyen foltot azonnal kivesz a ruhákból! Egy előmelegített ollóval vágd körbe a foltot, majd a kivágott darabot dobd a kukába! Volt folt, nincs folt! (Az ecetes olló hasonlóan hatékony megoldás)... 🙂

A falon megszáradt vörösborfolt eltávolítására is van praktika a tarsolyomban, illetve úgy is eltüntethető a folt, ha beleszáradt a textíliába. Természetesen jobb akkor nekilátni a folt eltüntetésének akkor, amikor épp kiömlött a bor. Ha azonnal nekilátsz a kármentésnek, nagyobb az esély arra, hogy nyom nélkül eltűnik a folt.

Ebben a tippcsokorban nem fogsz foltkiszedő, folttisztító készítményekről olvasni. Csupa olyan dologgal találkozol, ami a legtöbb háztartásban fellelhető.

Ékszerek

Nézd csak:

Ugorj neki minél előbb és garantált a siker!

Amikor étkezés közben egy étteremben, vagy vendégségben valahogy a ruhádra kerül a bor, csak ritkán tudsz azonnal nekilátni a kitisztításának.

Odahaza azonban minden lehetőséged megvan rá, ezért ne is késlekedj! Amint észreveszed a bajt, kezd el papírtörlővel, vagy tiszta ruhával felitatni a vörösbort a textilről!

Egy sokak számára meglepő tipp: borra bort! Azaz a vörösbor okozta foltra önts egy kis fehérbort! Meg fogsz lepődni az eredményen: a fehérbor eltünteti a foltot!

Ha bizonytalan vagy az eredményben, akkor a fehérbort keverd vízzel! Ezt öntsd a foltra!

Ha az asztalterítőre, vagy a ruhádra öntötték a bort, vagy csak egyszerűen kiborult, kezd meg az eltávolítását azzal, hogy terítsd be a vörösborfoltot konyhasóval! Hagyd rajt, majd miután megszívta magát, rázd le róla! Ezután érdemes pár csepp citromlevet csepegtetni a foltra, hogy hatékonyabb legyen a folteltávolítás.

Ha ezt megteszed, mosás után szinte semmilyen nyoma nem lesz a vörösbornak.

Egy jó tanács: a ruhádat vesd le, mielőtt sóval kezeled a foltot...

Vörösborfolt eltávolítása - folttisztítás házilag: Sóval meghinted a foltot, vársz, majd...
Egy kis sóval meghinted a foltot, vársz, majd...

A frissen kifolyt vörösbor kiszedése szódavízzel, vagy szénsavas ásványvízzel is hatékony lehet. A szénsavas víz mellé kell egy tiszta szivacs, más egyébre nem lesz szükséged! A folteltávolítás menete az, hogy a foltra spriccelsz a szódából (ezzel hígítod a bort), majd felitatod a szivaccsal a "fröccsöt"! Ezt ismételgeted és meglátod, a folt halványulni fog. Mosás után pedig el is fog tűnni.

Tiszta vízzel is próbálkozhatsz, ha nincs kéznél "bökős" víz.

A harmadik tippem, amivel a még nedves vörösbor folt eltávolítható a ruhaneműkből, az a tej. Önts a foltra tejet - ne sajnáld - dörzsöld át vele a textíliát. Ezután tiszta langymeleg vízben nyomkod ki, majd irány a mosógép!

A beszáradt vörösborfolt eltávolítása

Az előbbi módszerek a megszáradt vörösborfolt eltávolítására is alkalmasak.

Így csináld:

Áztasd be a foltot tejbe, vagy szénsavas vízbe, ha kellően átázott a beszáradt vörösborfolt, akkor próbáld meg tiszta szivaccsal felitatni róla a nedvességet. Ezt ismételgesd, azaz adj a folthoz folyadékot, majd itasd fel többször. Végül pár csepp citromlét önts a kritikus pontokra. Reményeim szerint halványulni fog a folt.

Ha mégis ott maradt a vörösbor nyoma, akkor fújd be borotvahabbal a foltot! Várd míg megszárad, aztán rázd ki a textíliából, vagy keféld le a szőnyegről.

Mit keres a vörösborfolt a falon?

Tulajdonképpen nem az a kérdés, hogy mit keres a vörös bor folt a falon, hanem az, hogy hogyan lehet onnan eltávolítani?

Amire nagyon figyelj: ne dörzsöld bele a falba még jobban a bort! Inkább várd meg míg megszárad a falon.

Az első tippem, amit nem szoktak szeretni: az egész helyiséget kifested újra, így nyoma sem lesz a foltnak.

Ha helyileg akarod megoldani a folteltávolítást, akkor van szerencséd, ha fehér falra fröccsent a vörösbor. Ilyenkor tiszta, vizes szivaccsal enyhén dörzsöld át a falfelületet, majd várd meg míg megszárad és fehér festékkel fesd át. Egyszer, kétszer, vagy ahányszor kell.

Ha átüt a folt a festéken, akkor várd meg míg megszárad, csiszolópapírral csiszold meg, gletteld le fehér gipsszel (glettelő gipsszel), majd fesd át. Ez tuti segít.

Ha nem fehér a fal, de maradt a színes falfestékből tartalék pont az ilyen hibák kijavítására, akkor szerencséd van! A csiszolás-glettelés-festés ebben az esetben is járható út.

Mosható tapéta esetén nem jelenthet problémát a vörösbor a falon. Ha nem mosható, akkor viszont gond van és ha nem vagy elég ügyes a tapétacsík kicseréléséhez, akkor akassz a folt fölé egy képet, vagy hívj mesterembert!

Tanulság

Minél előbb elkezded a vörösborfolt eltávolítását, annál nagyobb az esélye, hogy nyom nélkül sikerülni fog. Láthattad, hogy a folteltávolítás milyen házi módszerekkel valósítható meg, és mit kell tenned akkor, ha már megszáradt a folt.

Ne feledd, a vörösbor kijön a ruhából, lejön a falról is, csak megfelelően kell eltávolítani. Ehhez adtam pár tippet.

Összefoglaló:
Végre sikerülhet a vörösborfolt eltávolítása nyom nélkül!
Cím:
Végre sikerülhet a vörösborfolt eltávolítása nyom nélkül!
Összegzés:
A vörösborfolt eltávolítása házilag: bevált tippek a vörösbor okozta foltok eltávolításához. Akár friss, akár megszáradt a folt. Nézd meg, érdemes!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 9 =

Ugrás a tetejére