Túl borsos lett az étel? Így mentsd meg!

Még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy túl borsos lesz az étel. Rossz adatot olvasol ki a recept hozzávalói közül, vagy keveselled azt, amit a recept ír és kétszer annyit teszel bele, illetve az is lehet, hogy fűszerezés közben leesik a borsszóró teteje.

Túl borsos étel
Van megoldás az elborsozott ételekhez!

Hadd kezdjem egy személyes történettel:

Középiskolás koromban kedvenc tréfánk volt a menzán, hogy a só szóró, paprika szóró, vagy a bors szóró tetejét meglazítottuk. A gyanútlan társaink mikor használni kezdték valamelyiket, a fűszer tartó teteje leesett és a tartalma teljes egészében az ételbe ömlött! Kell-e mondanom, hogy sokszor beleestem a saját csapdámba?

Az alábbi tippek azonban nem ezekre a csínyekre vonatkoznak. Az általunk feljavítani kívánt, elborsozott ételek főzés közben lettek túl fűszerezve.

Vendégségben kapsz túl borsos ételt? Nyilván nem javíthatod fel, ezért a cikk végén azt is elmondom, hogyan enyhítheted a kellemetlen erős, csípős érzést.

A túl borsos étel megmentésének fortélyai

Az első ötletem, hogy a borstól égetően erős étel hozzávalóit arányosan növeld meg. Ha tudod, hogy nagyjából hányszorosa az előírtnak az általad használt bors, akkor a többi hozzávalót is ennyivel szorozd meg és így készítsd el az ételt.

Ez a megoldás általában a főzési folyamat kezdetén lehet hatásos, a folyamat előrehaladtával azonban más megoldás után kell nézned.

Egy tuti tipp bármilyen ételt is készítesz: mindig kóstolj!

De térjünk vissza az elborsozott ételekhez, azon belül a levesekhez. Ha a levesbe került több bors a kelleténél, akkor egyszerűen hígítsd fel a levest vízzel! Vagy simán öntesz bele vizet, vagy kiszedsz az elborsozott levesből egy adagot (nem a sűrűjéből!) és amennyit kiszedtél, annyi vizet öntesz bele vissza.

Arra figyelj, hogy ne hígítsd túl a levest - víz ízű ételt nem szívesen fogyaszt senki.

A tejföllel vagy tejszínnel készült ételek elborsozása okozta erős íz kompenzálására kiváló megoldás a tejföl (tejszín) adag megnövelése. Ezek a tejtermékek semlegesítik az erős ízt.

Ha olyan ételbe tettél túl sok borsot, ami a recept szerint nem tartalmaz tejterméket, akkor gondold át, hogy mi lenne, ha mégis tennél bele? Egy kis kreativitással megmentheted a túlfűszerezett ételedet!

Ha az elrontott fűszerezésről beszélünk, szót kell ejtenünk a túl csípős ételek helyrehozásáról is. De nem itt. A linkre kattintva nézd meg a fortélyokat.

A következő ötletem a savazás! No nem kell megijedni, konyhai savakra gondoltam, olyanokra, mint amilyen az ecet, a citromlé, vagy a lime leve. Ha ezek nem veszik el a bántóan erős ízt, akkor jöhet a végső megoldás: próbáld ki az édes ízzel semlegesíteni a borsot!

Adj az ételhez egy kevés cukrot, vagy mézet és kóstold meg. Kevés cukor - kóstolás - cukor - kóstol... Így nem fogod túl cukrozni az ételt.

Ha éget a túl borsos étel, így enyhítheted a kellemetlen érzést

Az elborsozott étel elfogyasztása után előfordulhat, hogy csípős, maró érzés marad a szádban. Hasonló, mint amikor csípős-, vagy chili paprikát eszel.

Az erős égető érzést enyhítheti valamilyen tejtermék fogyasztása. Egy pohár tej, joghurt vagy kefir csodákra képes. Esetleg kapj be pár falat sajtot, abból is a krémesebb fajtát. És várd az enyhülést.

Próbálkozhatsz szénsavmentes üdítővel is, kókusztejjel, paradicsomlével. Van akinél ez bevált.

A vízzel ne kísérletezz, felesleges. Nem használ.

Egy pillanatra térjünk vissza az elejére, azaz miért borsoztad túl az ételt? Lehet, hogy a konyhai mértékegység átváltás okozott gondot? Adok két segítséget, hogy ez többé ne forduljon elő:

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Összefoglaló:
Túl borsos lett az étel? Így mentsd meg!
Cím:
Túl borsos lett az étel? Így mentsd meg!
Összegzés:
Összegyűjtöttük a túl borsos ételek megmentésének fortélyait, valamint azt is elmondjuk, ha éget a borsos étel, hogy enyhítheted a kellemetlen érzést.
Szerző:
Kiadó:
Tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 6 =

Ugrás a tetejére