Túl borsos lett az étel? Így mentsd meg!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy túl borsos lesz az étel. Rossz adatot olvasol ki a recept hozzávalói közül, vagy keveselled azt, amit a recept ír és kétszer annyit teszel bele, illetve az is lehet, hogy fűszerezés közben leesik a borsszóró teteje.

Túl borsos étel
Van megoldás az elborsozott ételekhez!

Hadd kezdjem egy személyes történettel:

Középiskolás koromban kedvenc tréfánk volt a menzán, hogy a só szóró, paprika szóró, vagy a bors szóró tetejét meglazítottuk. A gyanútlan társaink mikor használni kezdték valamelyiket, a fűszer tartó teteje leesett és a tartalma teljes egészében az ételbe ömlött! Kell-e mondanom, hogy sokszor beleestem a saját csapdámba?

Az alábbi tippek azonban nem ezekre a csínyekre vonatkoznak. Az általunk feljavítani kívánt, elborsozott ételek főzés közben lettek túl fűszerezve.

Vendégségben kapsz túl borsos ételt? Nyilván nem javíthatod fel, ezért a cikk végén azt is elmondom, hogyan enyhítheted a kellemetlen erős, csípős érzést.

A túl borsos étel megmentésének fortélyai

Az első ötletem, hogy a borstól égetően erős étel hozzávalóit arányosan növeld meg. Ha tudod, hogy nagyjából hányszorosa az előírtnak az általad használt bors, akkor a többi hozzávalót is ennyivel szorozd meg és így készítsd el az ételt.

Ez a megoldás általában a főzési folyamat kezdetén lehet hatásos, a folyamat előrehaladtával azonban más megoldás után kell nézned.

Egy tuti tipp bármilyen ételt is készítesz: mindig kóstolj!

De térjünk vissza az elborsozott ételekhez, azon belül a levesekhez. Ha a levesbe került több bors a kelleténél, akkor egyszerűen hígítsd fel a levest vízzel! Vagy simán öntesz bele vizet, vagy kiszedsz az elborsozott levesből egy adagot (nem a sűrűjéből!) és amennyit kiszedtél, annyi vizet öntesz bele vissza.

Arra figyelj, hogy ne hígítsd túl a levest - víz ízű ételt nem szívesen fogyaszt senki.

A tejföllel vagy tejszínnel készült ételek elborsozása okozta erős íz kompenzálására kiváló megoldás a tejföl (tejszín) adag megnövelése. Ezek a tejtermékek semlegesítik az erős ízt.

Ha olyan ételbe tettél túl sok borsot, ami a recept szerint nem tartalmaz tejterméket, akkor gondold át, hogy mi lenne, ha mégis tennél bele? Egy kis kreativitással megmentheted a túlfűszerezett ételedet!

A következő ötletem a savazás! No nem kell megijedni, konyhai savakra gondoltam, olyanokra, mint amilyen az ecet, a citromlé, vagy a lime leve. Ha ezek nem veszik el a bántóan erős ízt, akkor jöhet a végső megoldás: próbáld ki az édes ízzel semlegesíteni a borsot!

Adj az ételhez egy kevés cukrot, vagy mézet és kóstold meg. Kevés cukor - kóstolás - cukor - kóstol... Így nem fogod túl cukrozni az ételt.

Ha éget a túl borsos étel, így enyhítheted a kellemetlen érzést

Az elborsozott étel elfogyasztása után előfordulhat, hogy csípős, maró érzés marad a szádban. Hasonló, mint amikor csípős-, vagy chili paprikát eszel.

Az erős égető érzést enyhítheti valamilyen tejtermék fogyasztása. Egy pohár tej, joghurt vagy kefir csodákra képes. Esetleg kapj be pár falat sajtot, abból is a krémesebb fajtát. És várd az enyhülést.

Próbálkozhatsz szénsavmentes üdítővel is, kókusztejjel, paradicsomlével. Van akinél ez bevált.

A vízzel ne kísérletezz, felesleges. Nem használ.

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Túl borsos lett az étel? Így mentsd meg!
Cím:
Túl borsos lett az étel? Így mentsd meg!
Összegzés:
Összegyűjtöttük a túl borsos ételek megmentésének fortélyait, valamint azt is elmondjuk, ha éget a borsos étel, hogy enyhítheted a kellemetlen érzést.
Szerző:
Kiadó:
Tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 14 =

Ugrás a tetejére