Papírbrikett készítése házilag – ingyen tüzelőanyag télire

A papírbrikett készítése házilag történik, kereskedelemben én még nem is láttam papírtéglát tüzelési célra. Az előállítás azért nem öltött eddig nagyüzemi méreteket, mert senki sem látott benne fantáziát. Azaz a ráfordított költség és idő nem térülne meg nagyüzemi körülmények között. Aki viszont télire szeretne házilag előállított, ingyenes fűtőanyagot, az nem sajnálja rá az időt. Az otthoni előállításnak pedig semmilyen költsége nincs, ahogy arra az Ingyen fűtés házilag papírbrikettel című írásomban elmondtam.

A papírbrikett készítése 5 fő munkafolyamatból áll:

Papírbrikett készítése télire = ingyen fűtés!

Papírbrikett készítése házilag

Papírbrikett készítése: Hasáb, hengeres, vagy akár szabálytalan alakú is lehet a papírbrikett!
Hasáb, hengeres, vagy akár szabálytalan alakú is lehet a papírbrikett!

Ezeket a munkafolyamatokat most olyan szempontból vizsgáljuk meg, hogy a télire elkészített papírbrikettnek tényleg ne legyen plusz költsége!

A papír alapanyag gyűjtésénél nincs egyszerűbb dolog a világon

A háztartásban rengeteg papírhulladék keletkezik. Ezek közül nem mindegyik alkalmas papírbrikett alapanyagnak. Kerülendő azoknak a papíroknak a felhasználása, melyek csak nehezen, vagy egyáltalán nem áznak át, illetve ragasztóval átitatottak, műanyag réteggel bevontak.

A legjobb alapanyag a sima újságpapír, papír tojástálca és a kartondoboz. Felhasználható a színes reklám újság is, valamint az elhasznált fénymásolópapír is, de ezeket célszerű a jól áztatható papírokkal keverni.

Honnan lehet még papíralapanyagot beszerezni a háztartásban feleslegessé vált papírok mellé?

Egy tipp: A bevásárláskor kérj üres kartondobozt a boltban, abban hozd haza a cuccot. Vagy csak kérj olyan dobozokat, melyeket a boltosok már kidobnának!

Azoktól a családtagoktól, szomszédoktól és barátoktól is elkérheted a papírt, akik nem készítenek papírbrikettet télire. Hidd el, még örülnek is neki, ha több hely marad a kukájukban!

Fűrészpor brikett készítés házilag

Jöjjön a papír áztatásának legnagyobb titka! Annyit elöljáróban elárulhatok, hogy a tipp a fűrészpor brikett készítés házilag írásomban részletezett módszerhez kapcsolódik.

A papírbrikett készítéséhez összegyűjtött papír alapanyagot célszerű nagyjából egyforma darabokra összetépni, vagy összevágni. Ezzel lerövidítheted az áztatási folyamatot. A nehezebben oldódó színes papírokat kisebbre, a jól elázó papírokat nagyobb darabokra tépd!

Fontos! Gyűjtsd össze az esővizet és abban áztasd a papírt! A préseléskor kifolyt vizet is gyűjtsd össze, használd fel a következő áztatáshoz! Így lesz tényleg ingyen a papírbrikett készítés, azaz nem használsz hozzá olyan vizet, ami után vízdíjat fizetsz. (Azt viszont el kell mondanom, hogy minél többször használod fel a vizet áztatáshoz, annál kellemetlenebb szaga lesz)

Mennyiségtől függően egy használaton kívüli kádban, hordóban, vagy vödörben áztasd a papírt. Vödörnyi mennyiségnél kevesebb alapanyag készítése felesleges. A víz jól lepje el a papírt amikor ráöntöd!

Mennyi ideig kell áztatni a papírt a brikett készítéshez?

Függ a papír minőségétől és attól mekkora darabokra tépkedted. Egy-két napig biztosan. Ha belemarkolsz és a kezedben szinte szétmállik a papír, akkor már ne áztasd tovább!

Sok helyen írják, hogy célszerű pépesíteni a megáztatott papírt. Ezt van aki betonkeverőben csinálja (nem ingyenes!), van aki fúróba fogott keverőszárral (Ez sem ingyenes!).

A jól megáztatott papírt egy szögekkel kivert fadarabbal kevergetve is pépesítheted. Nyilván nem kapsz annyira egynemű pépet, mintha valamilyen géppel csinálnád, de hidd el, a célnak az is megfelel.

Tipp: Tudod mi az az amerikáner? Ez egy kézi erővel hajtott fúrógép. A kézi furdancsba készíts keverőszárat saját kezűleg és azzal pépesítsd a beáztatott papírt! Nézd meg a fotót:

Amerikáner: kézi erővel hajtott fúrógép

Végezetül jöjjön a papír áztatásának legnagyobb titka

Azt említettem, hogy fűrészport, faforgácsot, kerti nyesedéket, füvet, stb. bátran keverhetsz a papírpéphez. De ezeket sohase áztasd együtt a papírral! Nekem az vált be, hogy az adalékokat jól kiszárítom, és csak préselés előtt egy-két órával keverem hozzá az addigra már pépesített papírhoz.

Fűrészpor brikett készítés házilag csak úgy lehetséges, ha papírmasszához kevered a fűrészport. A papír lesz a kötőanyag. Házilag nem tudod a fűrészport úgy összepréselni, hogy száradás után is egybe maradjon.

Papírmasszával készül a fűrészpor brikett
Száradó fűrészporral készített papírtéglák télire

>>Fontos<<: a kerti hulladékot valahogy össze kell aprítani (törni, zúzni, morzsolni), kiszárítani és a préselés előtt egy-két órával a péphez keverni.

 

A papír préseléséhez nem kell csodamasinákban gondolkodni - Benne: a hógolyó módszer

A papírbrikett készítése során nincs szükség ragasztóanyagra!

A papírban lévő cellulóz össze fogja tartani a papírbrikettet. Még akkor is, ha fűrészport, faforgácsot, apró kerti nyesedéket keversz hozzá.

Hógolyó módszer,  próbáld ki: a megáztatott papírba belenyúlsz és golyót formálsz belőle. Meggyúrod, mintha hógolyót gyúrnál. Ez a legegyszerűbb papírbrikett préselés!

Készíts magadnak papírbrikett prést! Az interneten számtalan leírást találsz ehhez.

Egy ötlet: nézz körül odahaza, hátha találsz egy vastagabb PVC csődarabot! Ezt lyukaszd ki, keress hozzá egy nagyjából szabályos henger alakú fahasábot, ami épp belefér a csőbe. Tedd a kilyukasztott csövedet egy deszkára, tedd tele megáztatott papíralapanyaggal és préseld a fahasáboddal. Nehezedj rá a teljes súlyoddal! Ha már nem jön víz a PVC hengerből, akkor fordítsd meg és nyomd ki belőle a brikettet. Készen is van az első ingyenes papírbriketted!

A legegyszerűbb papírbrikett prés

A kipréselt vizet gyűjtsd össze és használd fel a következő áztatáshoz! Ennek több előnye is van: nem pocsolyában fogsz dolgozni és nem pazarlod a vizet.

Papírbrikett szárítása - ha kívül száraz, belül még nedves lehet

Az elkészült papírbrikett még jelentős mennyiségű nedvességet tartalmaz. Minél jobban kipréselted belőle a vizet, annál rövidebb ideig kell szárítani, de a szárítás nem maradhat el. Ahogy a fűtés fával akkor lesz hatékony, ha száraz a fa, a papírbrikettet is ki kell szárítani.

Ha olyan brikettet préselsz, aminek lyukas a közepe, akkor az hamarabb fog száradni, mivel nagyobb felületen képes leadni a nedvességet. És jobban is ég, mint a tömör brikett, melyben nincs lyuk.

A nedvesen télire elrakott papírbrikett bepenészedik, fűtésre használhatatlan lesz!

Jól szellőző, napos helyen szárítsd! Tavasszal már van annyira jó idő, hogy pár nap alatt csontszáraznak érezd a papírbrikettet.

Ne a tárolással tedd tönkre, amiért dolgoztál!

Papírbrikett készítése: tárolás száraz helyen!szárítás
Papírbrikett tárolása száraz helyen!

Ha kiszáradt a papírbrikett, akkor szellősen, egymásra rakva száraz pincében, kamrában tárold a fűtési szezon kezdetéig. Itt semmi másra nem kell figyelned, minthogy ne kapjon nedvességet a papírbrikett. Elég sokat dolgoztál vele ahhoz, hogy végül egy elcseszett szárítás miatt ne tudj vele fűteni!

Mennyire könnyű papírbrikettet készíteni?

Időigényes és fáradtságos munka a papírbrikett készítése házilag. Maga a módszer nem igényel nagy erőfeszítést, de ha megfelelő mennyiséget akarsz előállítani, az sok munkával jár. Viszont szinte teljes értékű, házilag előállított fűtőanyagod lehet télire, ha nem sajnálod rá az energiát.

Te döntesz: kell az ingyen fűtés, vagy nem?

Erről szól a fenti videó. A hengeresre préselt papírbrikettekből felépített tornyom alá egy darab(!) begyújtós kockát (grillgyújtóst) tettem, ezzel gyújtottam be. Ha láttátok a korábbi videómat, a fabrikett meggyújtásához sem használtam több gyújtóst.

Az egymásra rakott brikettek begyulladtak, lassan az összes lángra kapott. A papírbrikett égése nagyjából fél, háromnegyed óráig tartott, azután izzott tovább.

Ha nem akarsz újra begyújtani, akkor a begyújtástól számított másfél óra múlva érdemes újabb briketteket dobni a tűztérbe.

De mi lesz a papírbrikett hamujával?

A legnagyobb átverés a papírbrikett kapcsán

A végére hagytam a legnagyobb átverést a papírbrikett kapcsán. A témában magukat jártasnak feltüntető oldalak azt mondják, hogy roppant kevés a papírbrikett hamuja, szinte elenyésző marad a tűztérben a fűtés után. Feltehetőleg egymás írását vették át, és még soha nem tüzeltek papírbrikettel...

Az igazság ezzel szemben az, hogy a papírbrikett tüzelése után nagyon sok hamu marad, a saját tapasztalatom szerint kb.: 30 - 40 % körüli! Nem tudom ez mennyire jött le a videóból, de a kizárólag papírból, hozzáadott fűrészpor, vagy más adalék nélkül készített papírbrikettnek sok a hamuja!

A fentiek a saját tapasztalataim. Hangsúlyozom, hogy csak akkor lesz ingyen fűtés házilag papírbrikettel, ha nem vásárolsz présgépet, nem betonkeverőben, fúrószárral, vagy más elektromos berendezéssel pépesítesz. Ezeknek az eszközöknek már van áramköltsége és ha nem esővizet használsz az áztatáshoz, akkor a vízdíjjal is számolnod kell.

Én az átmeneti időszakban kizárólag papírbrikettel fűtök. Nem keverem sem fával, sem fabrikettel. És megfelelő meleget ad a lakásban!

Összefoglaló:
Papírbrikett készítése házilag - ingyen tüzelőanyag a papírtégla • tippekneked.hu
Cím:
Papírbrikett készítése házilag - ingyen tüzelőanyag a papírtégla • tippekneked.hu
Összegzés:
Hallottál már a papírbrikettről? Itt elolvashatod a papírbrikett készítés lépéseit. Ha szeretnél egy kis ingyen fűtést télire, akkor ne hagyd ki ezt a cikket!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − 8 =

Ugrás a tetejére